28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„BASARABIE, NU PLÂNGE!”

28 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Afaceriştii Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Voronin au creat în Parlament, de facto, o coaliţie monstruoasă oligarho-comunistă, în interesul clanurilor mafiotice, care trădează parcursul European al Republicii Moldova şi ne jefuiesc Patrimoniul Naţional”...PCRM nu a votat pentru ratificarea Acordului de Asociere RM – UE, mai mult decât atât, a contestat acest acord la Curtea Constituțională. Cu acest „partener”, PLDM și PD vor construi o Moldovă Europeană?

SÂMBĂTA SÂNGEROASĂ

26 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

După atacul cu tiruri de rachete Grad” din sângeroasa sâmbăta de 24 ianuarie de la Mariupol, oraş-port în estul Ucrainei, soldat cu moartea a 30 de civili – copii, tineri şi bătrâni, alţii aproape 100 fiind răniţi, 40 aflându-se încă în stare gravă, guvernul ucrainean a declarat duminică zi de doliu național.

SOLIDARITATE, UNIRE, CONSENS

26 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Acesta a fost mesajul transmis românilor de pretutindeni de Preşedintele României, Klaus Iohannis, care, împreună cu premierul Victor Ponta, au participat, sâmbătă, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii – împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, numită şi Mica Unire din 24 ianuarie 1859 – zi rămasă în istoria românilor ca dată când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.

ÎN ZIUA UNIRII, IAŞUL, CERNĂUŢIUL ŞI CHIŞINĂUL AU SEMNAT UN ACORD DE COLABORARE

25 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ieri, când s-a sărbătorit Unirea, la Iaşi, primarii oraşelor Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi au semnat protocolul de colaborare între cele 3 municipii înfrăţite, document ce prevede activitatea comună în domeniile culturii, educaţiei şi administrării locale şi este orientat spre obţinerea de către Iaşi, în anul 2021, a titlului de „Capitală Culturală Europeană” .

SĂ EDUCĂM TINERI AMABILI ŞI RESPECTUOŞI

25 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Nu mă miră faptul când generaţia actuală e pasivă şi nepăsătoare, căci astfel e timpul – nici în familie, nici la şcoală nu se simte necesitatea de a educa oameni culţi, isteţi şi respectuoşi.

„VĂ SCRIE UN ŢĂRAN PLOUAT ŞI LA SOARE USCAT…”

22 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

În România cel mai puternic preot a fost Iosif Trifa, care a tipărit multe cărţi în viaţa lui. S-a născut în 1888 şi s-a stins din viaţă în 1938, a trăit, deci, numai 50 de ani. Moşul meu era mai mare cu trei ani decât el, însă nu scria, doar citea, lua de la el cărţi ce erau pentru moşul meu izvor de apă vie.

DE FOAMETE AU MÂNCAT MELCI

21 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Pitoreasca localitate Hruşăuţii Volocii e aşezată chiar lângă Codrii Cosminului, unde, cu peste 500 de ani în urmă, şi-a purtat paşii marele Voievod şi Apărător al Moldovei Ştefan cel Mare. Satul e vestit şi prin oameni înzestraţi cu har de la Dumnezeu. Exemplu poate servi Nicolae Bojescu din Voloca, care a construit măreaţa Biserică cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, asemănătoare cu Mănăstirea de la Curtea de Argeş din Patria noastră istorică. Spre regret, n-am reuşit încă să vizitez acest sfânt locaş.

AI NOŞTRI TINERI PĂŞESC CU EMINESCU ÎN VIITOR

19 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

E o minune că în secolul Internetului există tineri declamatori, implicit cititori şi iubitori de poezie. Meritul de a pune bazele şi a perpetua tradiţia acestui recital aparţine Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi.

LA VOLOCA - ÎN SACRALITATEA DATINII

18 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Cu o suită aleasă de colinde strămoşeşti au venit la festivalul de la Voloca dragi oaspeţi – membri ai Coralei preoţeşti din bazinul Dornelor din Vatra Dornei, Suceava, dirijaţi de părintele Gabriel, care au încheiat feeria sărbătorii. Călăuziţi de steaua îngerească, ca magii şi păstorii din peştera de la Bethleem, l-au slăvit şi preamărit pe Dumnezeu în cântările colindelor, înălţate până sus la porţile raiului, impresionaţi de calda şi ospitaliera primire a părintelui protopop de Hliboca, a românilor de aici, din Bucovina istorică.

LA STOROJINEŢ – ÎN ÎMPĂRĂŢIA COLINDULUI

13 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

La praznicul Sfintelor Sărbători Creştine de Iarnă – cea de-a 8-a ediţie a Festivalului raional de colinde religioase „Uniţi prin cântecul duhovnicesc”, găzduit tradiţional de Casa de Cultură din or. Storojineţ, iniţiat şi organizat anual de Protopopiatul de Storojineţ prin osârdia părintelui protopop Vasile Covalciuc, cu sprijinul ÎPS Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţiului şi Bucovinei, preacuvioşilor părinţi de la mai toate bisericile din raion. Or, graţie preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, Excelenţei Sale doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, am trăit din nou, ca în copilărie, clipe feerice în oaza de miracol a colindului străbun, admirând, timp de peste patru ore ce s-au perindat ca o clipă de vis, cele 17 coruri bisericeşti din oraşul şi raionul Storojineţ, membrii cărora au cântat împreună cu îngerii din cer, anunţând astfel Naşterea Mântuitorului şi slăvindu-L pe Iisus Hristos.

LA MAHALA – ÎN POMUL DE CRĂCIUN AL DATINEI STRĂBUNE

10 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Înălţătoarele colinde ale românaşilor măhăleni, cu farmecul lor inedit de odinioară, îmbrăcaţi în strai naţional, au făcut să se prelingă o lacrimă de bucurie pentru frumoasele şi răscolitoarele noastre comori, păstrate în Lada buneilor şi străbuneilor, în sufletele primarului Elena Nandriş, oaspeţilor dragi, printre care şi Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, prezenţa căreia le-a adus atâta fericire şi satisfacţie sufletească măhălenilor.

BOINCENII – PĂSTRĂTORI FIDELI AI TRADIŢIILOR STRĂMOŞEŞTI

9 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Din nou s-au deschis porţile Împărăţiei Ler-ului în Bucovina noastră frumoasă. Ce-i drept, în acest an, misterul pitoreştilor obiceiuri şi tradiţii de Crăciun a coborât din Datină străbună nu doar cu alai şi veselie, ci, mai degrabă, cu durere şi tristeţe, mai ales, pentru acei care şi-au pierdut suflete dragi pe frontul din estul Ucrainei.

CÂND ÎI VA FI ANULATĂ INTERDICŢIA LUI VASILE ILICA ?

5 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, conform legislaţiei în vigoare, la adresarea ziarului „ZORILE BUCOVINEI” şi Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi de a-i anula interdicţia nonagenarului Vasile Ilica, originar din localitatea Broscăuţii Noi, raionul Storojineţ, redacţia bisăptămânalului nostru a primit un răspuns, semnat de Iu. Feloniuk, şef interimar al Direcţiei Serviciului Securităţii de Stat în regiunea Cernăuţi.

MALANCARII UCRAINENI ŞI ROMÂNI DIN BUCOVINA VIN ÎN AJUTORUL COPĂMÂNTENILOR CE LUPTĂ ÎN ESTUL ŢĂRII

4 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 15 ianuarie a.c., în locul tradiţionalului festival de iarnă „Malanka Fest”, se va desfăşura festivalul de binefacere „Malanca Cernăuţeană - armatei ucrainene ”. Toate premiile băneşti de la acest concurs vor fi orientate în ajutorul militarilor bucovineni, aflaţi în Donbas, în zona desfășurării operaţiunii antiteroriste.

DRAGI ROMÂNI, STIMAŢI CITITORI!

1 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Auziţi? Sună clopoţei de argint, clinchetul lor vesel vestindu-ne că a mai înflorit o creangă în pomul veşniciei – o ramură de Dalbe Flori, care va rodi cu prospeţimea datinilor străbune, cu nectarul Maternei Limbi Române, cu generozitatea sufletelor şi nobleţea faptelor noastre. Anul se înnoieşte şi ne primenim şi noi cu o nouă speranţă, ridicând păharul pentru tot ce atingem cu farmecul visului şi gândului, cu emoţia aşteptărilor...