29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia Zilei Limbii Române

31 august 2014 | Categorie: Noutăţi

„Ziua de 31 august este o zi specială pentru românii de pretutindeni, dar şi pentru toţi cei care cunosc, vorbesc şi preţuiesc limba română.

TRAIAN BĂSESCU SUSŢINE SPRIJINIREA UCRAINEI CU ECHIPAMENTE MILITARE

30 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Președintele României, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române ce a avut loc la Palatul Cotroceni, că va susține în Consiliul European şi summitul NATO sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca ea să poată face față agresiunii Rusiei, cât și o nouă etapă de sancțiuni pentru Rusia: "Chiar dacă diplomația

INVAZIE DIRECTĂ DE TRUPE RUSE ÎN UCRAINA

29 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Pe frontul separatist din estul Ucrainei luptă peste 15 mii de militari ruşi, a anunţat Valentina Melnikova, preşedintele Uniunii Comitetului Mamelor Ostaşilor din Rusia. De altfel, Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei”'Republicii populare Donețk”, a recunoscut că în războiul terorist din Donbas participă nu doar foşti militari ruşi, ci și militari ruși în exerciţiu, comunică UNIAN.

Să ne îndulcim sufletele cu miere delicioasă

28 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Îngrijirea și creșterea albinelor este o meserie nobilă, pe care nu orișicine o poate stăpâni. Această îndeletnicire a reușit s-o însușească de minune dl Vasile Sucevean din localitatea Costiceni, albinar experimentat, în vârstă de 65 de ani, căruia i-am solicitat un mic interviu pentru ziarul „Zorile Bucovinei”.

ÎN UCRAINA AU FOST PRINŞI 10 PARAŞUTIŞTI RUŞI

26 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Ieri, artileria şi aviaţia militară ucraineană au distrus o bună parte din convoiul de blindate din Rusia ce au trecut hotarul cu Ucraina, iar 10 paraşutişti din Regimentul 331, Divizia 98 Aeropurtată a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse au nimerit în prizonierat lângă s. Dzerkalne, la 20 km de frontieră, având documente de identitate şi arme ruseşti, a anunţat la un briefing Andrii Lysenko, speaker-ul Centrului Informatico-Analitic al Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale al Ucrainei, informează TSN.

Formația artistică „BUCOVINEANCA” și-a întins aripile şi a şi-a luat avânt în lumea largă

26 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În perioada 21-23 august 2014, formația transfrontalieră „Bucovineanca” a realizat un turneu artistic pe următorul traseu: Ucraina, raionul Noua Sulița-satul Dinăuți, raionul Herța- satul Horbova, Republica Moldova, raionul Rîșcani și Municipiul Bălți. Această acțiune s-a realizat în cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

„Ucraina însăşi, şi nimeni altcineva, trebuie să-şi decidă formula de organizare internă”

25 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la sediul MAE al României, premierul Victor Ponta, şi Titus Corlăţean, ministrul de externe, în cadrul unei conferinţe comune de presă, la care a participat şi Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, s-au referit şi la situaţia actuală din Ucraina de est.

ROMÂNIA SPRIJINĂ UCRAINA ÎN CONFLICTUL CU RUSIA

23 august 2014 | Categorie: Noutăţi

CONSULUL LITUANIEI A FOST OMORÂT DE CĂTRE TERORIŞTI

România a fost prima ţară ce a ratificat Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, dar ce aşteaptă Ucraina?

23 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Patria noastră istorică, România, cel mai apropiat prieten al Ucrainei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, a ratificat prima dintre ţările Uniunii Europene Acordul de Asociere al Ucrainei la structurile europene, fiind urmată apoi de Lituania, Estonia, dar ce aşteaptă Ucraina?

ILIE CARAŞ: „MI-A VENIT UN DOR DE-ACASĂ”

21 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Or, cu acest dor vibrând în suflet, tânărul şi îndrăgitul interpret de muzică populară Ilie CARAŞ a plecat în lume pentru a-şi face un nume. Acest dor de-acasă îi freamătă-n inimă şi-l îngână în cântecele sale de 9 ani, de când i-au crescut aripi de zbor spre piscurile muzicii populare româneşti, de când a părăsit cuibul părintesc din pitoreasca şi frumoasa localitate de vrednici români de pe Valea Siretului, Ropcea, s-a despărţit de mama Gheorghina şi tatăl Vasile, care i-au binecuvântat zborul şi graţie cărora la vârsta fragedei tinereţi de dor 25 de ani a devenit popular şi cunoscut, de cele trei scumpe surioare – Mariana, Elena şi Cristina, cărora le duce dorul.

17 OAMENI PAŞNICI AU FOST OMORÂŢI DE TERORIŞTI

20 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Separatiștii au tras cu lansatoare multiple de rachete „Grad” şi mortiere, furnizate de Rusia, asupra unei coloane de refugiați lângă Lugansk, care urmau să părăsească oraşul prin culoarul verde, pregătit de armata ucraineană, rănind 6 şi omorând 17 persoane, printre care majoritatea femei și copii, a declarat Andrei Lysenko, speaker-ul Consiliului Ucrainean pentru Securitatea Naţională și Apărare.

Ansamblul „DOR BASARABEAN” participă la manifestări folclorice din România şi Republica Moldova

19 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Aflându-se la an aniversar, după două decenii de valorificare şi promovare a folclorului românesc în Sudul Basarabiei, Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” participă la manifestări culturale importante din România şi Republica Moldova.

Ca să se plimbe cu maşina, l-au omorât pe şofer

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

...părinţii neconsolaţi sunt convinşi că fiul lor a fost victimizat de oamenii ordinii.

ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI ECOLOGICE ÎN BAZINELE RÂURILOR PRUT ŞI NISTRU

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Recent, la Cernăuţi, s-a desfăşurat conferinţa „Îmbunătăţirea situaţiei ecologice în bazinele râurilor Prut şi Nistru prin îmbunătăţirea sistemului de purificare a apei în Cernăuţi şi Drochia”, organizată în cadrul proiectului transfrontalier cu aceeaşi denumire şi a Programului de Cooperare România-Ucraina-Moldova, la care au fost prezentate etapele desfăşurate până acum de realizatorii proiectului - Primăria or. Cernăuţi, în cooperare cu Centrul Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare (Cernăuţi, Ucraina), Consiliul Judeţean Suceava (România) şi Consiliul Raional Drochia (Moldova).

A APĂRUT UN NOU ZIAR

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

La 14 august a.c., în Cernăuţi, a apărut primul număr al ziarului „Чернівці 24” („Cernăuţi 24”) ce apare în 4 pagini de formatul A3 şi are un tiraj de 5 000 exemplare.