Mara Popescu-Vasilca, Nora, În căutarea identității,
Ne dorim să ne alăturăm demersului Comisiei Europene de a marca anul 2022 drept
Mai poți completa chestionarul destinat ție, în funcție de zona din care provii (diaspora/comunități istorice), până ⏰ duminică,
Mă număr printre cei din generația cărora au avut în viață marea fericire să-l cunoască. Mă mândresc cu acest fapt pe tot parcursul vieții.
O veste tristă a întunecat din nou cerul spiritualităţii româneşti din nordul istoric al Bucovinei – s-a stins subit steaua vieţii învăţătoarei Zina Voronca, soţia fostului director al ŞM nr.13 din Cernăuţi, Viorel Voronca, o familie de adevăraţi patrioţi români. A decedat la vârsta de 81 de ani, în consecinţa unui atac vascular cerebral.
Ca pe un mire dorit aștepta capitala Cernăuți intrarea falnicei Armate Române. Încă de duminică, multe edificii se împodobiseră cu steaguri tricolore. În piața principală, lumea mare adunată era febrilă în așteptare. Dar, spre seară, se vesti că intrarea armatei va urma a doua zi. Luni, de dimineață, lumea se adună in piața principală, doamnele și domnișoarele române, cu flori, tinerii cu steaguri tricolore, toți cu căldura entuziasmului în inimi, pătrunși de măreția zilei.
...ceea ce cred că ar fi util, și este valabil pentru ambele țări – marea Americă și mica dar frumoasa noastră Românie, în acest moment, ar fi înțelegerea interesului și iubirea de patrie, despre care spuneau grecii antici „este cea mai prețuită, mai însemnată, mai sfântă și mai respectată decât mama, decât tata, decât toți strămoșii”. Pentru români unirea este salvarea din această situație (Pe-al nostru steag e scris unire…).
Încă un număr de revistă culturală ce se cere a fi lecturat pentru a cuprinde preocupările culturale, literare și de tradiție ale mânuitorilor de condei din nordul țării.
Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să treacă proba scrisa și orala!
In memoriam acad. Nicolae Dabija- Chișinău, prof. univ. Ghe. Jernovei- Cernăuți și prof. Sergiu Manolache, onorabili oameni de cultură cu personalitate, veșnică recunoștință!
„Decât să stai pe loc ori să mergi înapoi, mai bine te târăști în genunchi înainte. Dacă e toamnă, te speli cu bruma frunzelor pierdute. De atâta risipire, te regăsești într-o nervură dulce și arămie. Un punct nevăzut ascundea șansa. Un om îți întinde pe neașteptate o mână. Dumnezeu! Dumnezeu!”… „La Rădăuți, începe cea mai frumoasă perioadă a anului. Știu, ambulanțele încă aleargă pe străzi. Știu, pierdem oameni dragi. Dar pământul miroase a busuioc și te poți pierde în bulboana timpului. Ceva nedefinit conturează orașul în care te întorci iar și iar oricât de departe te-ai afla. Poate că oamenii te pot dezamăgi, poate că tu ii dezamăgești pe alții iar ei, la rândul lor, nu pot crede în tine.
...cu o urare aleasă de mulţi ani prosperi pe tărâmul pedagogiei, cât mai multe clipe înălţătoare spre divinul spiritual al muzicii! Fie ca toamnele aurii ce te leagănă în braţele anilor să fie cât mai frumoase şi mai rodnice în bucuriile şi împlinirile dorite! La mulţi ani, împliniţi şi fericiţi! Cu mult drag, „Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi
Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părții ucrainene privind recunoașterea oficială a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. A evidențiat situația îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, și a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creșterea cooperării privind securitatea Mării Negre.
„Din 1940 până în 1941, sovieticii au ocupat în repetate rânduri Bucovina, lăsând urme sângeroase şi crime teribile în urma lor, ca apoi, în 1944, s-o răpească pentru un timp îndelungat...Nimeni n-a crezut că iscoadele bolşevice ne vor asupri atâta amar de vreme. Românii bucovineni sperau că ruşii, în curând, vor fi măturaţi din ţinut de trupele române, însă majoritatea bucovinenilor au închis ochii pe veci cu durerea, dorul şi speranţa neîmplinită în suflete”,
Toți suntem unici, avem acel ceva aparte în modul în care gândim, ne mișcăm, suferim, iubim, spunem, muncim, ascultăm, zâmbim, comunicăm, visăm...Suntem unici și imperfecți. ”Nora” Mariei Popescu-Vasilca este atât de imperfect de umană încât devine reală. Iubirea acesteia are mai multe forme! Toate formele sale sunt rezultatul a ceea ce aceasta are în interior, fiecare dorință și fiecare lipsă îi modelează modul de a iubi. Autoarea evidențiază comportamentul Norei și ne impulsionează să facem o călătorie în interiorul nostru, să ne ascultăm, să ne înțelegem și să ne facem timp pentru a ne lăsa gândurile să curgă.. Abia după o călătorie interioară vom reuși să înțelegem comportamentul acesteia. Nora este o femeie fermecătoare, al cărei comportament nu este ușor de clasificat, ceea ce ridică spontan mai multe întrebări. Cine este Nora? Ce o bântuie? Este o victimă, o femeie tulburată, cu o minte fragilă și rănită? Nora este afectată de sindromul Burnout? Va putea protagonista noastră să înțeleagă ceva mai mult despre viață, despre dragoste și despre ea însăși?