11 aprilie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Până la ultima grivnă în condiţiile stării de război

15 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Îmi tremură mâna şi mi-i groază să scriu aceste rânduri, însă aceasta e cruda realitate. Timpul iluziilor a expirat.

„UNICA ŞANSĂ” DE PACE – MAI EXISTĂ SPERANŢĂ

12 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

...joi, la Minsk, s-a ajuns, totuşi, la „un acord privind încetarea focului și o soluționare politică globală"...

GUVERNATORUL ŞI-A SCHIMBAT PĂREREA?

12 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

ÎN DONBAS A FOST OMORÂT ÎNCĂ UN BUCOVINEAN

FRĂŢIA EUROPEANĂ A ARTIŞTILOR FOTOGRAFI CUCEREŞTE LUMEA

11 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

în ciuda situaţiei politice dificile, organizatorii au avut curajul să-i ia pe artiştii fotografi ucraineni ca invitaţi de onoare ai Festivalului şi să inaugureze cea de-a III-a ediţie în două oraşe din Ucraina – Ujgorod şi Cernăuţi.

NU VOR LA RĂZBOI

9 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

De la începutul conflictului armat din estul Ucrainei, din martie 2014, în Donbas au fost omorâţi peste 5.500 de oameni, iar alte 12.000 de persoane au fost rănite, a informat Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului.

CEI SUPUŞI SERVICIULUI MILITAR POT TRECE LIBER FRONTIERA!?

9 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Statul Major al armatei ucrainene şi-a corectat declaraţia cum că cei supuşi serviciului militar, în timpul mobilizării, urmează să prezinte la trecerea frontierei o adeverinţă de la comisariatul militar.

ÎN SFÂRŞIT, BUCOVINA ARE GUVERNATOR

7 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 6 februarie curent, noul şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Oleksandr Fyşciuk, a fost prezentat aproape în taină de majoritatea mijloacelor de informare în masă din ţinut, cu toate că era planificat să aibă loc la 14.30. Însă, de fapt, prezentarea oficială a noului guvernator al Bucovinei a avut loc, nu se ştie din care cauză, cu mult mai degrabă, la 13.00, la şedinţa organului executiv ţinutal, la care au fost prezenţi şi conducătorii raioanelor din regiune. Această misiune oficială a îndeplinit-o Vitali Kovalciuk, prim-locţiitor al şefului Administraţiei Preşedintelui Ucrainei, la care a fost prezent şi Iuri Steţ, ministrul Politicii Informaţionale.

ROMÂNII DIN BOIAN – ÎN NOBILA MISIUNE CARITABILĂ PENTRU AJUTORAREA ARMATEI UCRAINENE

5 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

...într-un ziar ucrainean, nu demult, scria că, într-un sat românesc din nordul Bucovinei, cu o populaţie de peste 800 de suflete, dintre care 7 tineri luptă în Donbas, aproape toţi bărbaţii sunt plecaţi peste hotare – „care la muncă, care în România”, pentru a nu fi mobilizaţi

ROMÂNII DIN BOIAN – ÎN NOBILA MISIUNE CARITABILĂ PENTRU AJUTORAREA ARMATEI UCRAINENE

5 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

...într-un ziar ucrainean, nu demult, scria că, într-un sat românesc din nordul Bucovinei, cu o populaţie de peste 800 de suflete, dintre care 7 tineri luptă în Donbas, aproape toţi bărbaţii sunt plecaţi peste hotare – „care la muncă, care în România”, pentru a nu fi mobilizaţi

Arde în focul dragostei faţă de Limba Maternă, de Tradiţii şi Datini.

3 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

...aidoma unui arbore scuturat de frunze, dar cu rădăcini adânci în credinţa străbună, prin frumuseţea şi armonia rimelor verbului matern, poeta se menţine veşnic tânără la suflet şi la cei 88 de ani, manifestându-şi pledoariile pentru perpetuarea idealurilor naţionale, pentru neînstrăinarea tinerilor de graiul străbunilor. De altfel, acesta îi este crezul vieţii şi puritatea din sufletul poeziei.

Mobilizarea: noi stimulente financiare, restricţii la trecerea frontierei

2 februarie 2015 | Categorie: Noutăţi

au fost luate măsuri suplimentare care prevăd reglementarea de către Cabinetul de Miniştri a procedurii plecării peste graniţă a cetăţenilor supuşi serviciului militar.

„ANNIE” – POVESTEA UNEI FETIŢE ORFANE

30 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 7-8 februarie a.c., la Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, va avea loc o nouă premieră – spectacolul muzical „Annie”, după creaţia lui Harold Gray „Little Orphan Annie”, scrisă în 1924.

MOBILIZAREA ÎN BUCOVINA DECURGE DIFICIL

29 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

Bucovina a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.

„BASARABIE, NU PLÂNGE!”

28 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Afaceriştii Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Voronin au creat în Parlament, de facto, o coaliţie monstruoasă oligarho-comunistă, în interesul clanurilor mafiotice, care trădează parcursul European al Republicii Moldova şi ne jefuiesc Patrimoniul Naţional”...PCRM nu a votat pentru ratificarea Acordului de Asociere RM – UE, mai mult decât atât, a contestat acest acord la Curtea Constituțională. Cu acest „partener”, PLDM și PD vor construi o Moldovă Europeană?

SÂMBĂTA SÂNGEROASĂ

26 ianuarie 2015 | Categorie: Noutăţi

După atacul cu tiruri de rachete Grad” din sângeroasa sâmbăta de 24 ianuarie de la Mariupol, oraş-port în estul Ucrainei, soldat cu moartea a 30 de civili – copii, tineri şi bătrâni, alţii aproape 100 fiind răniţi, 40 aflându-se încă în stare gravă, guvernul ucrainean a declarat duminică zi de doliu național.