24 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Foametea organizată ...De foamete, oamenii păşteau iarbă, mâncau baligă de cal şi chiar se mâncau unii pe alţii

21 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Societatea „Golgota”, condusă de Vasile Rauţ anual reaprinde candela memoriei în căscioara spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei, prin manifestările organizate, păstrând vie în inima comunităţii drama românilor după „eliberarea” Bucovinei, nimiciţi prin masacre, deportări şi înfometare.

Dăinuirea! Vraja anotimpului Iubirii...

20 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Acesta este țelul visător / înșelător al omului, indiferent de câtă gândire îi mobilează creierul și câtă simțire emană inima lui.Între spiritele alese – ca intelect și ca simțire – poeții ocupă un spațiu aparte, nu limitat la nemărginirea lui, cât, mai ales, prin substanța produsului finit: POEZIA. Scria odinioară Victor Hugo într-una din cugetările sale: ,,Întreaga civilizație din trecut sau prezent este patria cea mare a poetului.” Cu o condiție, au spus comentatorii cei avizați: Poetul să fie fiul acelei patrii. Căci, așa cum remarca Ovidius, ,,Renumele pe care-l dă poezia este veșnic.”

Pământurile regiunii Cernăuţi - printre cele mai scumpe

19 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Bucovina, Cernăuţi, printre cele 5 regiuni ale Ucrainei cu cele mai înalte preţuri ale terenurilor agricole

Alba Reîntregirii…,UN VIS ÎN AȘTEPTARE

19 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

În Alba țării, sub cetate Sălășluiesc, de mult, eroi Răpuși cu dorul de dreptate Uitați, adesea, și de noi. Se aud sub crucile creștine Cum lacrimile curg șuvoi, Până la cer răzbat suspine Cu jind la pacea de apoi. La Alba Iulia, altarul Mai poartă-n catedrală semn, Iar peste țară, preasfânt, harul Scoboară la poporul demn. Mai dalbă, Alba reîntregirii Răscoală-n noi chemarea sa, Cu, pretutindenea, martirii Unirea sfântă va dura.

IUBIREA CA UN DIAMANT PE PARTITURA TIMPULUI

19 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mara Popescu-Vasilca, Nora, În căutarea identității,

Ziua Internațională a Studenților marcată la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

18 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ne dorim să ne alăturăm demersului Comisiei Europene de a marca anul 2022 drept

Ajutaţi-ne să elaborăm noua strategie pentru româniii de pretutindeni!

18 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mai poți completa chestionarul destinat ție, în funcție de zona din care provii (diaspora/comunități istorice), până ⏰ duminică,

Vasile Levițchi – poetul ce a trăit cu Bucovina în suflet

18 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mă număr printre cei din generația cărora au avut în viață marea fericire să-l cunoască. Mă mândresc cu acest fapt pe tot parcursul vieții.

A plecat la ceruri o româncă din Cernăuţi- Horecea- învăţătoarea Zina VORONCA

17 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a întunecat din nou cerul spiritualităţii româneşti din nordul istoric al Bucovinei – s-a stins subit steaua vieţii învăţătoarei Zina Voronca, soţia fostului director al ŞM nr.13 din Cernăuţi, Viorel Voronca, o familie de adevăraţi patrioţi români. A decedat la vârsta de 81 de ani, în consecinţa unui atac vascular cerebral.

11 Noiembrie 1918 - Intrarea triumfală a falnicei Armate Române în Cernăuți

11 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ca pe un mire dorit aștepta capitala Cernăuți intrarea falnicei Armate Române. Încă de duminică, multe edificii se împodobiseră cu steaguri tricolore. În piața principală, lumea mare adunată era febrilă în așteptare. Dar, spre seară, se vesti că intrarea armatei va urma a doua zi. Luni, de dimineață, lumea se adună in piața principală, doamnele și domnișoarele române, cu flori, tinerii cu steaguri tricolore, toți cu căldura entuziasmului în inimi, pătrunși de măreția zilei.

„Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!”

11 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

...ceea ce cred că ar fi util, și este valabil pentru ambele țări – marea Americă și mica dar frumoasa noastră Românie, în acest moment, ar fi înțelegerea interesului și iubirea de patrie, despre care spuneau grecii antici „este cea mai prețuită, mai însemnată, mai sfântă și mai respectată decât mama, decât tata, decât toți strămoșii”. Pentru români unirea este salvarea din această situație (Pe-al nostru steag e scris unire…).

MĂRTURII MARAMUREŞENE

10 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Încă un număr de revistă culturală ce se cere a fi lecturat pentru a cuprinde preocupările culturale, literare și de tradiție ale mânuitorilor de condei din nordul țării.

Lucruri care se întâmplă în Japonia, păcat că nu şi în Ucraina

10 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să treacă proba scrisa și orala!

Plouă cu singurătate...

9 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

In memoriam acad. Nicolae Dabija- Chișinău, prof. univ. Ghe. Jernovei- Cernăuți și prof. Sergiu Manolache, onorabili oameni de cultură cu personalitate, veșnică recunoștință!

A iubit până la sacrificiul suprem - superba „poveste albastră” a scriitoarei Mălina Anițoaei din Rădăuţi

8 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Decât să stai pe loc ori să mergi înapoi, mai bine te târăști în genunchi înainte. Dacă e toamnă, te speli cu bruma frunzelor pierdute. De atâta risipire, te regăsești într-o nervură dulce și arămie. Un punct nevăzut ascundea șansa. Un om îți întinde pe neașteptate o mână. Dumnezeu! Dumnezeu!”… „La Rădăuți, începe cea mai frumoasă perioadă a anului. Știu, ambulanțele încă aleargă pe străzi. Știu, pierdem oameni dragi. Dar pământul miroase a busuioc și te poți pierde în bulboana timpului. Ceva nedefinit conturează orașul în care te întorci iar și iar oricât de departe te-ai afla. Poate că oamenii te pot dezamăgi, poate că tu ii dezamăgești pe alții iar ei, la rândul lor, nu pot crede în tine.