28 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MASCA dorului de actorii români de la Teatrele din Botoşani, Iaşi, Oradea, Bucureşti, şi formidabilele lor spectacole

3 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

De când e lumea şi pământul omul a purtat mereu o mască a chipului cu mai multe feţe. Acum, purtăm şi una a gurii. Din cauza măştii suntem lipsiţi de multe, dar cel mai important de comunicare – fără de care omul se tâmpeşte, de mişcare – forma esenţială a existenţei umane, etc. La aceasta s-a mai adăugat şi o mască a dorului - de Ţară, de prietenii… de actorii români, care să ne alunge melancolia toamnei, să ne scuture-n suflet, pe o frunză de dor, primăvara cu bucuriile vieţii. Cu tristeţe am aflat că cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aplauzele de aur ale Bucovinei” anul acesta nu va avea loc…

Maia Sandu poate deveni viitorul preşedinte al Republicii Moldova

2 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi Republica Moldova are o șansă mare pentru a alege un președinte pro-european - Maia SANDU, pentru cel de-al doilea tur se va duce o luptă crâncenă, ţinându-se cont de faptul că ruşii nu se lasă pur şi simplu bătuţi. Deci, vor lupta pentru candidatul lor Dodon.

1 noiembrie 1599: Intrarea triumfală a marelui voievod Mihai Viteazul în Alba Iulia

1 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.

ÎN DULCELE GRAI ROMÂNESC

30 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Limba, țara, vorbe sfinte /La strămoși erau… În data de 29 octombrie 2020, membrii Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (preşedinte Lilia Govornean) au organizat, online, simpozionul internațional

Despre echilibru, dreptate si adevăr... #ManifestulOamenilorBuni

30 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Dreptatea, adevărul și echilibrul sunt trei manifestări ale aceeași valori, căci nu se poate una fără de cealaltă. Si nu se poate sa ai o viață fericită fără virtuți, si nu se poate sa trăiești virtuțile fără cele trei valori mai sus mentionate. Urmărește să faci tot ceea ce faci prin cele trei valori fundamentale ale universului si atunci vei fi fericit si împlinit.

Memoria...este urma care mai rămîne despre Om

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Doamna Ludmila Rotaru a fost un om minunat. Toată viața sa dumneaei a petrecut-o la catedră- fie ca profesoară de limba și literatjra romînă, fie ca metodistă la Centrul metodic raional Nouăsulița. Întotdeauna era înconjurată de copii, cărora le- a dezvăluit bogăția limbii romîne, tainele poeziei lui Eminescu, Arghezi sau Alecsandri, sau ale prozei lui Creangă, Sadoveanu sau Slavici.

CREDEM CĂ A DURUT-O LA FEL CA ŞI PE NOI UCRAINIZAREA ŞCOLII DIN SATU-I NATAL STROIEŞTI

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

S-a împlinit un an de când moartea tragică a răpit-o dintre noi pe profesoara şi patriota Ludmila ROTARU din Stroieşti, fostă metodistă la Cabinetul metodic al Secţiei de Învăţământ Noua Suliţă. A fost o fiinţă plăpândă, o excelentă profesoară şi metodistă de română, şi-a iubit neamul cu sufletul. A fost o persoană veselă, cânta în corul „Dragoş Vodă” ...N-a reacţionat atunci la critica din ziarul „Zorile Bucovinei”, înţelegând că avem perfectă dreptate, nu s-a arătat nicicând supărată pe noi, ziariştii...

ASTĂZI S-AU ÎMPLINIT 40 DE ZILE DE CÂND S-A STINS STEAUA PROLIFICULUI SCRIITOR MIRCEA LUTIC

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, Mircea Lutic, care s-a afirmat nu doar ca scriitor, traducător, istoric, ci şi ca simbol al renaşterii noastre spirituale, s-a impus ca o prezenţă reprezentativă care a ştiut să adune în potirul creaţiei inestimabile valori naţionale, simţire şi trăire românească, s-a stins subit din viaţă în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2020, lăsând un gol imens în inimile noastre.

Noi re/desoperiri referitoare la Românul Absolut, Mihai Eminescu

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cartea,„Nașterea, renașterea și stingerea unei legende” ...cu numeroase poze de familie și fotocopii după acte de stare civilă și de parohie (cercetare în arhive/teren, creație, memorialistică, antologie, jurnal) tratează trei subiecte: monografia satului natal Bursuceni (Bursutscheni/Burzocsen, 1775) în contextul istoriei Moldovei, arborele genealogic al modestei noastre familii și cercetări legate de familia Eminescu. Volumul are o șansă majoră de a merge pe linia scrierilor în domeniu ale lui I.D. Marin și, nota bene, de a fi revelația descoperirilor provocate indirect de către cele 12 ediții ale Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, Suceava.

Considerată „duşman al poporului sovietic”, fiindcă fiul a luptat în armata română

25 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Munceau flămânzi şi goi mai întâi la construcţia căii ferate, cărau în spinare lemne şi fiere grele, fiind trataţi ca pe nişte animale. Ca să nu moară de foame, tata mânca bureţi cruzi din pădurea din apropiere. Din 300 de bărbaţi, voinici şi frumoşi, s-au întors la baştină doar vreo 30, de-abia trăgându-şi sufletul după ei, fiind sleiţi de puteri. Un văr de-al tatei, când a fost „vânat”, cântărea vreo 90 de kg, s-a întors de 35 kg”.

PLÂNGE TRIST O LUMÂNARE - A PLECAT LA CERURI UN ROMÂN CU SUFLETUL CA PÂINEA CEA CALDĂ

22 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Vestea tristă a venit ca un trăsnet din senin - miercurea precedentă a decedat subit, în consecinţa unui atac de cord, fostul nostru colaborator Gheorghe CUZNIUC, originar din Boian.

Un bariton din nordul înstrăinat al Bucovinei cu România în suflet - Dumitru Caulea

20 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Tânărul solist Dumitru Caulea s-a născut într-o familie de cântăreţi. Bunelul său cânta în corul Bisericii de la Horecea, pe care l-a şi dirijat un timp. Tatăl lui Dumitru, Gheorghe Caulea, este înzestrat cu un auz muzical nativ foarte bun. A fost mulţi ani la rând solist al corului „Dragoş Vodă” din Cernăuţi. Se înţelege de la sine că băiatul a moştenit talentul părinţilor, de aceea, nu este întâmplătoare şcolirea lui muzicală. Trecut prin Şcoala de muzică pentru copii nr. 2 din Cernăuţi, apoi între anii 1993-1997 - Secţia muzicală a Colegiului Pedagogic al Universităţii „Iu. Fedkovyci” (a învăţat vocalul cu profesoara Alla Kasianenko), Dumitru Caulea ajunge să intre la Conservatorul din Chişinău, unde a beneficiat de concursul maestrului Ioan Paulencu, artist al poporului din Republica Moldova, un copământean cu Bucovina în suflet. După ce absolvă trei ani de studiu la Chişinău, se transferă, în 2000, la Conservatorul din Bucureşti. Toate aceste realizări au fost posibile datorită perseverenţei tânărului bucovinean care a dorit de mic copil să devină cântăreţ de operă.

PRESTAREA SERVICIILOR DE CALITATE ȘI CONFORTUL CLIENȚILOR PENTRU NOI ESTE CEL MAI IMPORTANT

18 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Compania Regională de Furnizare a Energiei Electrice din Cernăuți (CRFEEC) este una dintre cele mai promițătoare și puternice din Ucraina. În pofida faptului că aceasta este o companie destul de tânără ce se ocupă de procurarea și expedierea energiei electrice consumatorilor din regiunea Cernăuți doar din 2019, ea s-a impus pe piața serviciilor ca o companie profesională, onestă și deschisă pentru cooperarea cu clienții săi.

Câteva zile a „umblat” poiana la Varniţa cu românii îngropaţi de viu

15 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

După ce i-au măcelărit pe românii bucovineni la Varniţa, iscoadele bolşevice au adus lipoveni de la Fântâna Albă, care au săpat câteva gropi şi i-au aruncat şi pe cei morţi, şi pe cei vii, apoi cu un buldozer i-au acoperit cu lut, făcându-i una cu pământul

PROFESOARA DE ROMÂNĂ LILIA GOVORNEAN DISTINSĂ CU ORDINUL „MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT” ÎN GRAD DE CAVALER

13 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

La 13 octombrie curent, domnul Cristian- Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Ucraina, în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți şi în prezenţa dnei Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, a înmânat decorațiile conferite de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis - Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Cavaler doamnei Lilia Govornean, profesor de limba şi literatura română la Şcoala nr. 17 din Cernăuţi”, şi Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii cu predare în limba română din satul Oprişeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi”...