La 31 martie-1 aprilie, într-o vizită de lucru la Cernăuţi se află, pentru prima dată, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).
La 27 martie curent, domnul Sebastian Ioan HOTCA, Secretarul de Stat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din Ministerul Afacerilor Externe al României, a făcut o vizita oficială în Maramureşul Istoric (regiunea Transcarpatică, Ucraina) pentru a se întâlni cu românii din dreapta Tisei, aceasta fiind prima vizită în acest an a unui funcţionar de stat român de un asemenea rang înalt în Ucraina, unde s-a întâlnit cu liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, cu directorii, profesorii şi elevii şcolilor româneşti din raionul Teceu.
el a rămas pretutindeni şi întotdeauna un mare patriot român, promovând valorile naţionale, combătând cu fermitate şi curaj pe cei care mistificau adevărul despre Patria sa.
Festivalul Concurs internaţional de pian « Micul virtuoz » de la Bucureşti se adresează preşcolarilor şi elevilor care învaţã pianul, în timpul liber, ca activitate extraşcolarã .
Astăzi, la Cernăuţi, a avut loc primul Forum Economic Internaţional „Tendinţe actuale ale cooperării transfrontaliere ucraineano-române”, la care participă peste 50 de firme şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Ucraina și din România. Acest eveniment important e organizat de Consulatul General al României la Cernăuți , Clubul Antreprenorilor din Bucovina și Institutul pentru Democrație și Dezvoltare.
E pentru prima dată când elevii şcolilor româneşti din Ucraina au posibilitatea să-şi demonstreze la un asemenea nivel înalt – etapa a patra pe ţară – cunoştinţele, dovedind că „limba română are cuvintele ei de vrajă” (L. Blaga).
Viktor Ianukovyci, fiul cel mai mic al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovyci, înlăturat de la putere în februarie 2014, s-a înecat sâmbătă, 21 martie, în cel mai adânc lac de pe glob – Baikal, Siberia Orientală (Rusia), după ce intrase cu mașina pe suprafața înghețată a apei, care s-a rupt şi automobilul s-a scufundat la o adâncime de 20 de metri.
Astăzi, elevii din regiunea Lugansk au plecat la odihnă şi reabilitare psihologică în România, unde vor fi găzduiţi pe gratis de Consiliul Judeţean Suceava, toate cheltuielile asumându-şi-le partea română.
România susține crearea unei uniuni a energiei. Declarația îi aparține președintelui României, Klaus Iohannis, și a fost făcută înaintea plecării la Consiliul European de Primăvară, de la Bruxelles. Șeful statului a subliniat că printre priorități se numără valorificarea resurselor indigene, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare precum și diversificarea infrastructurii.
Noi ne dorim să îl putem finaliza în acest an pentru că în cadrul casei memoriale va fi un muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Mai mult dect atât, viziunea noastră asupra unor astfel de locuri se referă la funcțional, in sensul că această casă va fi centru cultural unde românii să se poată întâlni, unde să poată avea loc evenimente culturale, care țin de păstrarea identității, a tradițiilor și așa mai departe. Pe lângă valoarea simbolică, pe lângă faptul că va aminti intotdeauna de Aron Pumnul și de Eminescu, ne dorim ca acolo să se petreacă ceva, românii să știe că există un loc in spațiul lor geografic, in aria de rezidență, in care se pot intâlni, în care pot avea loc contacte între personalități din țară și cei de acolo pentru că ne dorim să ținem aceste legături. Din punct de vedere insă tehnic, birocratic, cred că lucrurile sunt pe un drum bun.
Îmi amintesc de acele timpuri. Era în Postul Mare, ca şi acum. Femeile boceau la noi, în casa cea mare, la icoana Precistei. Noi, copiii, prin crăpătura uşii priveam ca la un film de groază. Pe laiţă se afla un fund pentru mămăligă, iar pe el – cenuşă. Cu broboade negre, cămăşi albe şi încinse în cătrinţe, gospodinele băteau mătănii şi lingeau cenuşă, apoi îşi boceau feciorii şi bărbaţii deportaţi.
După masacrele sângeroase de la Lunca din lunile ianuarie – februarie 1941, intrate în istoria actualei regiuni Cernăuţi ca unele din crimele odioase din prelungul şir de fărădelegi săvârşite de puterea sovietică împotriva băştinaşilor, în primăvara aceluiaşi an, un zvon a străbătut cu iuţeala fulgerului ţinutul mioritic, anunţând că locuitorii primesc dreptul să părăsească în mod legal regiunea Cernăuţi.
După cum afirmă militarii bucovineni, unor conducători din „eşalonul de vârf” al puterii le convine o asemenea situaţie în ţară...
Secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca va avea, între altele, responsabilităţi legate decoordonarea proiectelor sprijinite de către DPRRP – MAE.
se specifică că Budapesta susţine încercarea etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatică de a obţine dreptul la autonomie teritorială...