01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ajutaţi-ne să elaborăm noua strategie pentru româniii de pretutindeni!

18 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mai poți completa chestionarul destinat ție, în funcție de zona din care provii (diaspora/comunități istorice), până ⏰ duminică,

Vasile Levițchi – poetul ce a trăit cu Bucovina în suflet

18 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mă număr printre cei din generația cărora au avut în viață marea fericire să-l cunoască. Mă mândresc cu acest fapt pe tot parcursul vieții.

A plecat la ceruri o româncă din Cernăuţi- Horecea- învăţătoarea Zina VORONCA

17 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a întunecat din nou cerul spiritualităţii româneşti din nordul istoric al Bucovinei – s-a stins subit steaua vieţii învăţătoarei Zina Voronca, soţia fostului director al ŞM nr.13 din Cernăuţi, Viorel Voronca, o familie de adevăraţi patrioţi români. A decedat la vârsta de 81 de ani, în consecinţa unui atac vascular cerebral.

11 Noiembrie 1918 - Intrarea triumfală a falnicei Armate Române în Cernăuți

11 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ca pe un mire dorit aștepta capitala Cernăuți intrarea falnicei Armate Române. Încă de duminică, multe edificii se împodobiseră cu steaguri tricolore. În piața principală, lumea mare adunată era febrilă în așteptare. Dar, spre seară, se vesti că intrarea armatei va urma a doua zi. Luni, de dimineață, lumea se adună in piața principală, doamnele și domnișoarele române, cu flori, tinerii cu steaguri tricolore, toți cu căldura entuziasmului în inimi, pătrunși de măreția zilei.

„Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!”

11 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

...ceea ce cred că ar fi util, și este valabil pentru ambele țări – marea Americă și mica dar frumoasa noastră Românie, în acest moment, ar fi înțelegerea interesului și iubirea de patrie, despre care spuneau grecii antici „este cea mai prețuită, mai însemnată, mai sfântă și mai respectată decât mama, decât tata, decât toți strămoșii”. Pentru români unirea este salvarea din această situație (Pe-al nostru steag e scris unire…).

MĂRTURII MARAMUREŞENE

10 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Încă un număr de revistă culturală ce se cere a fi lecturat pentru a cuprinde preocupările culturale, literare și de tradiție ale mânuitorilor de condei din nordul țării.

Lucruri care se întâmplă în Japonia, păcat că nu şi în Ucraina

10 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să treacă proba scrisa și orala!

Plouă cu singurătate...

9 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

In memoriam acad. Nicolae Dabija- Chișinău, prof. univ. Ghe. Jernovei- Cernăuți și prof. Sergiu Manolache, onorabili oameni de cultură cu personalitate, veșnică recunoștință!

A iubit până la sacrificiul suprem - superba „poveste albastră” a scriitoarei Mălina Anițoaei din Rădăuţi

8 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Decât să stai pe loc ori să mergi înapoi, mai bine te târăști în genunchi înainte. Dacă e toamnă, te speli cu bruma frunzelor pierdute. De atâta risipire, te regăsești într-o nervură dulce și arămie. Un punct nevăzut ascundea șansa. Un om îți întinde pe neașteptate o mână. Dumnezeu! Dumnezeu!”… „La Rădăuți, începe cea mai frumoasă perioadă a anului. Știu, ambulanțele încă aleargă pe străzi. Știu, pierdem oameni dragi. Dar pământul miroase a busuioc și te poți pierde în bulboana timpului. Ceva nedefinit conturează orașul în care te întorci iar și iar oricât de departe te-ai afla. Poate că oamenii te pot dezamăgi, poate că tu ii dezamăgești pe alții iar ei, la rândul lor, nu pot crede în tine.

Cu vioara în mână, cu cântecul popular în inimă şi cu raiul în priviri

7 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

...cu o urare aleasă de mulţi ani prosperi pe tărâmul pedagogiei, cât mai multe clipe înălţătoare spre divinul spiritual al muzicii! Fie ca toamnele aurii ce te leagănă în braţele anilor să fie cât mai frumoase şi mai rodnice în bucuriile şi împlinirile dorite! La mulţi ani, împliniţi şi fericiţi! Cu mult drag, „Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există așa-zisa limbă moldovenească

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părții ucrainene privind recunoașterea oficială a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. A evidențiat situația îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, și a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creșterea cooperării privind securitatea Mării Negre.

Omorâţi fără vină fiindcă erau români

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Din 1940 până în 1941, sovieticii au ocupat în repetate rânduri Bucovina, lăsând urme sângeroase şi crime teribile în urma lor, ca apoi, în 1944, s-o răpească pentru un timp îndelungat...Nimeni n-a crezut că iscoadele bolşevice ne vor asupri atâta amar de vreme. Românii bucovineni sperau că ruşii, în curând, vor fi măturaţi din ţinut de trupele române, însă majoritatea bucovinenilor au închis ochii pe veci cu durerea, dorul şi speranţa neîmplinită în suflete”,

Valorile care aparțin sufletului

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Toți suntem unici, avem acel ceva aparte în modul în care gândim, ne mișcăm, suferim, iubim, spunem, muncim, ascultăm, zâmbim, comunicăm, visăm...Suntem unici și imperfecți. ”Nora” Mariei Popescu-Vasilca este atât de imperfect de umană încât devine reală. Iubirea acesteia are mai multe forme! Toate formele sale sunt rezultatul a ceea ce aceasta are în interior, fiecare dorință și fiecare lipsă îi modelează modul de a iubi. Autoarea evidențiază comportamentul Norei și ne impulsionează să facem o călătorie în interiorul nostru, să ne ascultăm, să ne înțelegem și să ne facem timp pentru a ne lăsa gândurile să curgă.. Abia după o călătorie interioară vom reuși să înțelegem comportamentul acesteia. Nora este o femeie fermecătoare, al cărei comportament nu este ușor de clasificat, ceea ce ridică spontan mai multe întrebări. Cine este Nora? Ce o bântuie? Este o victimă, o femeie tulburată, cu o minte fragilă și rănită? Nora este afectată de sindromul Burnout? Va putea protagonista noastră să înțeleagă ceva mai mult despre viață, despre dragoste și despre ea însăși?

40 de ani de la înființarea Cercului literar 19 la Brașov

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„În 1981 se înființează un nou cenaclu literar în Brașov, Cercul literar 19. Cenaclul este amintit sub diferite denumiri: Cenaclul 19, Cenaclul literar 19, Cercul literar 19 sau, mai simplu, doar Cercul 19; Singura constantă, numărul 19, vine de la numărul participanților la prima ședință.

Donaţie cu sprijinul dnei Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi pentru Catedra de Filologie Română şi Clasică

3 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 3 noiembrie 2021, consulul general Irina-Loredana Stănculescu a efectuat o vizită la Universitatea Națională ,,Yuriy Fedkovich” din Cernăuti. Cu acest prilej, șeful oficiului consular a oferit o donație din partea Camerei Notarilor Publici din București constând în dotare IT necesară desfășurării activității Catedrei de Filologie Română și Clasică.