22 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BOIANUL RĂMÂNE ÎNCĂ O VATRĂ ROMÂNEASCĂ (video - fragmente din concert)

19 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...cu rădăcinile adânc implantate în Pomul viguros al Neamului, al Tradiţiilor şi Datinii, cu Inima geamănă cu a Ţării. Nu sunt vorbe goale, ci clipe trăite alături de boinceni, alţi români din ţinut, care au venit, duminica precedentă, să-i admire pe Ion Suruceanu, Artist al Poporului din Republica Moldova, pe maeştrii Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de Nicolae Botgros, sosiţi în Boianul lui Ion Neculce cu ocazia aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Complexului Turistico-Distractiv „Valea însorită”...

PE ACOLO UNDE-I ŢARA MEA

18 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

În pofida tuturor vicisitudinilor istorice, trăiesc cu sentimentul că România îmi este nu doar Patria istorică, ci şi ţara mea – prin moştenire de la bunici şi părinţi care nu numai s-au născut şi au trăit pe pământ românesc, ci au avut fericirea să fie cetăţeni ai Statului unitar Român.

28 noiembrie a fost declarată Ziua Bucovinei

17 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Proiectul de lege, aprobat cu 291 de voturi pentru şi un vot împotrivă, are ca obiect de reglementare declararea datei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei, dată la care s-a proclamat alipirea acesteia la patria mamă.

SĂRBĂTOARE CU AROMĂ DE TOAMNĂ LA VOLOCA

16 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Din celesta divinitate de la poale de Carpaţi – comuna Crasna, pe aripa sa protectoare şi dătătoare de viaţă, Preasfânta Maica Domnului ne-a suflat, prin lacrima toamnei, în oaza românităţii de la Voloca, o altă frumoasa şi pitoreasca vatră de vrednici români ce-şi are rădăcinile de veacuri sub geana legendarilor Codri ai Cosminului, pe unde şi-a purtat paşii Credinciosul şi Viteazul Voievod Ştefan cel Mare, unde neînfricaţii săi oşteni i-au bătut pe leşi, repurtând una din cele mai răsunătoare victorii, unde îşi murmură cu dor apele bătrânul Derelui, iar românul, înstrăinat de Ţară, îşi doineşte cu foc doinele – la Festivalul „Ziua Roadei”, organizat de antreprenorul local Vitalie Onofreiciuc, primarul Valentin Hlopina, susţinuţi de preacucernicul protopop de Hliboca, Ioan Gorda, parohul Bisericii Sfântul Nicolai, de profesori, cel mai puternic suport spiritual fiindu-le, prin prezenţa sa, vestitul „Trandafir de la Moldova” – consăteanul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova.

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a condus, astăzi, lucrările Conferinței Internaționale cu tema: “Traficul de persoane: protecție și prevenire în contextul actual”

16 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Conferința, pe care o prezidează de trei ediții, în calitate de coordonator al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, a avut ca scop, anul acesta, abordarea acestui grav flagel în contextul actual.

„LA CRASNA MI SE ÎNALŢĂ SUFLETUL – RĂDĂCINA ŞI MAMA NE SUNT ACASĂ”

15 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vis-a-vis de suspiciunile şi grijile ce ne apasă zi de zi, Providenţa ne mai dă şi câte o bucurie, pentru că altfel n-am putea preţui viaţa. Una dintre aceste divine clipe le-am trăit ieri, de Înălţătoarea Sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului, însoţindu-i pe distinşii soţi, Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi pe dl consul Aurelian Rugină, spre „Ţara de fagi, cu oameni dragi”, care au răspuns invitaţiei preacucernicilor părinţi Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, şi Vasile Paulencu, parohul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului, de a fi prezenţi la hramul sfântului locaş de închinare, prin prezenţa domniilor lor aducându-le o rază de bucurie vrednicilor români din Crasna, raionul Storojineţ.

Dumitru Matcovschi – poet tribun, poet martir

13 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Este recunoscut în critica literară în plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. A excelat în ce s-a implicat, s-a dăruit fără rezerve atât creației literare, cât și activității socio-politice. Este numit, și pe drept cuvânt, poet-martir, deoarece și-a apărat cu prețul vieții „sărăcia, și nevoile și neamul”.

BISERICILE DIN ROPCEA ŞI VREDNICII LOR SLUJITORI: REZISTENŢA ÎN TIMPURI PĂGÂNE

12 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Noua Biserică îşi are ca patron pe Sfântul Ştefan cel Mare. Astfel, lucrările de înălţare a locaşului cu hramul Sfântul Ştefan cel Mare au început luni, la 18 aprilie 2011. Am primit ajutor frăţesc de la Guvernul României, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, secţia pentru culte.

LACRIMI DIN CERUL VORONEŢULUI PENTRU DANY-MADLEN ZĂRNESCU

11 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 10 octombrie pictoriţa Dany-Madlen Zărnescu avea să-şi adune destinul într-un frumos jubileu. A fost omul frumos în toate, astfel rămânând să trăiască în creaţia ei, atât de armonios chemată să se îngemăneze cu sublimul jertfei şi al suferinţei...

STRIGĂT LA CER – BUTOAIELE GOALE FAC GĂLĂGIE MULTĂ

10 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Să ne instruim copiii în limba maternă nu e o virtute, ci o datorie sfântă Au trăit cu acest adevăr buneii şi părinţii noştri, cu acest adevăr trăim şi noi. Avem mulţi colegi şi amici care au copii şi nepoţi la grădiniţă sau la şcoală, însă aproape toţi sunt în grupa românească sau învaţă în şcoli cu limba română de predare, deşi nici pe cei mai apropiaţi prieteni, fie ei jurnalişti, profesori sau ţărani de la sapă, nu i-am văzut să se bată cu pumnii în piept şi să spună că-s mari patrioţi – pentru ei să-şi instruiască odraslele în limba maternă e un lucru firesc, nu fac din aceasta o virtute, precum unii, care doresc să demonstreze cât de patrioţi sunt, că astfel fac un beneficiu Patriei noastre istorice. Şi-apoi după cum a scris unul dintre ei, reiese că toată elita românească din Cernăuţi, „şi-a înstrăinat copiii de limba maternă şi nu mai poate fi exemplu pentru alţi români”. Ceea ce nu coincide purului adevăr. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi. Da, sunt români care-şi trădează străbunii din morminte, îşi educă copii în limbi străine, îi duc la şcoli ucrainene, însă nu actuala elită românească din Cernăuţi.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni supune spre dezbatere publică proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 321/2006

7 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Promovarea prezentului proiect de lege este motivată de numeroasele solicitări venite din partea mediului asociativ privind necesitatea simplificării mecanismului de finanțare, precum și de eliminare a unor interpretări contradictorii ale textului de lege.

BUCUREŞTIUL, CA UN FRATE, VINE LA MAHALA

6 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Edilul unui sector cu o populaţie de 300 mii de locuitori a venit la Mahala, pentru o mai strânsă înnemurire cu o comună cu 7.200 de locuitori. Printre românii care mai vorbesc în limba mucalită şi mustoasă a lui Ion Creangă, a mărturisit că se simte ca acasă...

SĂ NE UNIM SUB UN SINGUR CREZ ŞI IDEAL NAŢIONAL – SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM

5 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ NU EXISTĂ

ŞI ÎN CERNĂUŢI ŞI-A LUAT STARTUL POLIŢIA UCRAINEANĂ

3 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 3 octombrie, foaierul Centrului de Educaţie Estetică a Tineretului era arhiplin de reprezentanţi ai generaţiei tinere, care completau anchetele pentru a deveni membri ai poliţiei municipale.

La mulți ani, Cernăuți!!!

3 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Intr-o atmosferă aniversară, cu un program înălțător, prin rememorarea trecutului tolerant al Bucovinei, frumosul oraș Cernăuți aniversează 607 de ani de la prima atestare documentară.