28 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„Saracii tot săraci …. Mafioții tot mafioţi…Păcat că cei care pot să-și apere țara fug, iar cei neputincioși și săraci rămîn , celor ce nu se mai satură, sa le iasă pe gură banii. Ce nedreptate!”. De la 600E şpaga a ajuns la 1500-2500

15 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Nu sunt poveşti, ne spun oamenii şi de la Vama Porubne şi de la cea din partea Republicii Moldova. Dar şi cunoscuţi din România. Ne întrebăm şi noi, dacă e aşa, căci se poate verifica, sunt şi camere video, unde e dreptatea? Samariteanul Florin (Facebook)

Mulţumim României, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Consulatului General al României la Cernăuţi pentru sprijin şi ajutor!

15 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

La inițiativa secretarului de stat, Gheorghe Cârciu, și cu sprijinul misiunilor diplomatice din zonele locuite de români, astăzi a avut loc o nouă întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ

„Rândunica” pentru NATO: un UAV de recunoaștere al rușilor a căzut în România - Drona Orlan-10, pe care Rusia o folosește în principal în războiul cu Ucraina, s-a prăbușit în satul românesc Dumitra, la peste 100 de km de graniță

15 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Orlan-10 este folosit pentru a colecta informații și pentru a stabili ținte. Ilustrație Captură de ecran Ilustrație Captură de ecran Drona Orlan-10, pe care Rusia o folosește în principal în războiul cu Ucraina, s-a prăbușit în satul românesc Dumitra, la peste 100 de km de graniță. D

„Dacă spaţiul aeriat deasupra Ucrainei nu este închis, rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO”- preşedintele Zelenski

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Președintele Ucrainei a menționat că anul trecut i-a avertizat pe liderii NATO că, dacă nu există sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va intra în război

Repartamentul pentru Românii de Pretutindeni - Demarăm astăzi, 14 martie, Programul Sprijinirea comunităților românești din Ucraina!

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre, și a analizelor nevoilor comunității românești din această zonă, în îndeplinirea mandatului său, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Sprijinirea comunităților românești din Ucraina.

O sută de studenți din regiunile devastate de război vor studia la Universitatea Națională din Cernăuți,

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Майже сто студентів з інших регіонів долучились приблизно до навчання в Чернівецькому національному університеті. Вони обирали курси за бажанням, сказав ректор вишу Роман Петришин, пише Суспільне.

În Jytomyr, în consecinţa bombardamentelor, au fost distruse 7 clădiri, sunt jertfe

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ieri a continuat bombardamentul aerian al regiunii Jytomyr, iar la Korosten a fost bombardat depozitul de petrol UPG, o persoană a murit.

Bombardarea capitalei, or. Kiev, cartierul Oboloni- filmări groaznice

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Bombardarea capitalei, or. Kiev, cartierul Oboloni- filmări groaznice

În Cernăuţi, spre dimineaţă, sirena de alarmă a durat 5 ore

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

De astăzi, școlile din Cernăuţi îşi reiau activitatea. До навчання у місцевих школах можуть долучатися і діти з родин переселенців.

De la începerea războiului din Ucraina, 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 65 în ultimele 24 de ore.

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a precizat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Pe lângă binecunoscutul statut de refugiat, ucrainenii pot aplica pentru “protecție temporară” în UE

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Protecția temporară nu înseamnă obținerea statutului de refugiat, informează UNIAN, Maxim Polishchuk Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei precizează că în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cetățenii ucraineni pot solicita protecție internațională la Uniunea Europeană.

Un bărbat s-a îmbrăcat cu haine femeieşti ca să treacă frontiera la Porubne

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Un Bărbat de la Kiev a fost reținut la punctul de control Porubne de la granița dintre Ucraina și România. Bărbatul a îmbrăcat haine de femeie și a încercat să părăsească Ucraina împreună cu un copil minor, se arată într-un raportat pe pagina de Facebook a Departamentului Regional de Vest al Serviciului de Grăniceri de Stat.

Un bărbat eliberat din serviciul militar din cauza „nașterii grele” a fost reţinut la graniță cu Moldova

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Un bărbat eliberat din serviciul militar din cauza „nașterii grele” a fost reţinut la graniță cu Moldova Potrivit documentelor, bărbatul a fost declarat inapt pentru serviciul militar din cauza „Sarcina, nașterea și perioada postpartum, consecințele acestora” notate „a” – cu un parcurs complicat. La punctul de trecere Moghylev-Podilskyi (granița cu Moldova) la 12 martie

În Mariupol, oraş-port blocat de 13 zile, 400.000 de oameni sunt sub asediu, fără hrană, apă sau căldură

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Situația de la Mariupol este îngrozitoare - 1582 de oameni au murit, 400.000 dintre cetățenii noștri sunt sub asediu. Sunt fără mâncare, fără apă, fără căldură. Aceste bombardamente, care au loc aproape în fiecare oră, pur și simplu ucid și şterg acest loc de pe harta Ucrainei. Știu că se fac eforturi și ne rugăm foarte mult ca acest ajutor umanitar să fie în continuare adus la Mariupol. Totuși, oamenii vor primi ajutor”, a spus Denisova.

Mulţumim fraţilor români pentru ajutor - la Cernăuţi a ajuns un convoi umanitar de 11 tiruri de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Unsprezece tiruri, camioane şi autoutilitare cu alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate, medicamente şi materiale tehnico-sanitare au ajuns la Cernăuţi pentru a fi trimise în zonele afectate de războiul din Ucraina.