28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„ INSISTĂM CA ŞCOALA NOASTRĂ MEDIE SĂ NU-ŞI PIARDĂ STATUTUL, DEVENIND FILIALĂ …”

5 august 2016 | Categorie: Noutăţi

Acesta a fost laitmotivul întâlnirii noastre cu profesori şi părinţi ai elevilor din cele trei localităţi ale raionului Noua Suliţă – Stălineşti, Bălcăuţi şi Nesvoia, care, în consecinţa reunirii cu noua şcoală de bază, cea mixtă de la Mămăliga, îşi pierd statutul, devenind incomplecte, filiale ale celei din noua comunitate teritorială formată.

Dragoste fulgerătoare, dar trainică şi durabilă - 68 de ani împreună

2 august 2016 | Categorie: Noutăţi

Sâmbătă, 13 august, la ora 15,00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș.

„NU NE ÎNCHIDEŢI ŞCOALA!”, STRIGĂ ROMÂNII DIN TÂRNAUCA

29 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Joi, 27 iulie, aproape o zi întreagă am trăit drama (pentru unii chiar un început de tragedie) locuitorilor a două cătune – Hergheligehi (rebotezat Tabunivka) şi Săvineşti, ce ţin de satul Târnauca.

COMUNA MAHALA S-A UNIT CU OSTRIŢA HERŢEI

27 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

După cum a informat Elena Nandriş, primarul comunei Mahala,

ZILE DE BASM PE LITORALUL ROMÂNESC AL MĂRII NEGRE

26 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Prin intermediul ziarului „Zorile Bucovinei”, vrem să mulţumim în modul cel mai sincer,Consulatului General al României la Cernăuţi, îndeosebi doamnei Consul General Eleonora Moldovan, pentru grija manifestată fată de românii din Cernăuţi

„O ŢARĂ AM, ÎI SPUN ACASĂ, CA EA, NU-I ALTA MAI FRUMOASĂ”

20 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Cântă şi plânge dorul, arzând în candelabrele inimilor noastre, înviind în oglinda speranţei într-un Tricolor al mândriei că suntem ROMÂNI, că avem o Ţară scumpă şi mândră...Cu acest dor de-Acasă vin în Ţara mea şi a străbunilor mei şi cu el mă întorc Acasă – în Bucovina înstrăinată, de fiecare dată, descoperind din nou şi din nou fascinantele frumuseţi ale Patriei istorice. Graţie distinşilor diplomaţi ai misiunii diplomatice române la Cernăuţi, în deosebi, Excelenţei Sale Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, pentru prima dată, am avut fascinaţia să petrec o vacanţă de neuitat pe litoralul Mării Negre, împreună cu tineri şi profesori de la şcolile cu limba română de predare din cele patru raioane cu populaţie românofonă din ţinutul bucovinean...

CE A MAI RĂMAS DIN BUCOVINA – „VESELA GRĂDINĂ” A LUI VASILE ALECSANDRI?

19 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

N-a rămas absolut nimic din „vesela grădină”, care era Bucovina noastră la momentul când bardul de la Mirceşti i-a închinat această poezie. Care român de aici mai simte astăzi că trăieşte în raiul pe unde a trecut triumfal „acel rege al poeziei”?!

COMUNICAT DE PRESĂ "METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE"

18 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Un număr de 25 de cadre didactice de limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina) au participat în perioada 10-16 iulie 2016, la Brănești (Ilfov), la cursul METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE, organizat de Asociația CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂ în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” din Brănești (Ilfov).

LA CERNĂUŢI S-A DESFĂŞURAT CEA DE-A 27-A EDIŢIE A FESTIVALULUI „ÎNTÂLNIRI BUCOVINENE”

17 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

...între 16-17 iulie, în nordul Bucovinei, la Cernăuţi, în oraşul adolescenţei lui Eminescu, sub cerul liber, în Muzeul de arhitectură populară şi trai, se desfăşoară cea de-a treia etapă din anul curent a Festivalului „Întâlniri Bucovinene”, prima având loc, între 22-26 iunie în Polonia (Jastrowie, Pila); a doua – la 2-3 iulie, în Chişinău, Republica Moldova, urmată la 22-24 iulie – în Câmpulung Moldovenesc, la 5-7 august – în Ungaria, Bonyhád, 14-15 august – Polonia (Dzierzoniów).

Noaptea sângeroasă din Turcia s-a soldat cu 265 de morţi şi aproape 1500 de răniţi

17 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Tentativa de lovitură de stat din Turcia ce s-a soldat cu 265 de morți și aproape 1500 de răniți, 2.839 de militari puciști au fost reținuți, ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Akin Ozturk, a eşuat sâmbătă dimineață, neavând susţinerea poporului, a întregii armate şi a partidelor politice, după ce populația a ieșit în stradă la îndemnul președintelui

84 DE MORŢI Şi PESTE 200 DE RĂNIŢI – ATENTAT TERORIST DE ZIUA NAŢIONALĂ A FRANŢEI

15 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

După opt luni de la atacurile jihadiste îngrozitoare din noiembrie 2015 de la Paris, Franța este din nou zguduită de un atac terorist infam. De fapt, întreaga civilizație europeană, creștină, este ținta atacurilor teroriste musulmane. Joi seară, la 14 iulie, când la Nisa, în sud-estul ţării, pe Promenade des Anglais, era în plin desfăşurarea Zilei Naţionale a Franței (luarea cu asalt a Bastiliei in 1789), în timpul unui spectacol de artificii, un individ, aflat la volanul unui camion alb, a comis un adevărat carnagiu, intrând cu maşina in mulțimea adunată

TRISTEŢI ŞI MÂNGÂIERI CU RĂVĂŞITOARE ROMANŢE EMINESCIENE

14 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

-În clipele când îmi era mai greu, m-a trezit la viaţă vocea unei vechi prietene, încă de pe timpul studenţiei. Ce-i drept, eu îmi făceam studiile la Universitatea din Cernăuţi, iar ea – studia muzica la Conservator, în capitala Republicii Moldova. Invitându-mă la Cafeneaua „Bucureşti”, de pe fosta stradă Iancu Flondor, la o seară de romanţe, dedicată celui mai mare Poet romantic – Mihai Eminescu,

SUB NIMBUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT, ROMÂNII DIN HRUŞĂUŢI SE ÎNTĂRESC ÎN MĂRTURISIREA CREDINŢEI

13 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ideea înălţării Bisericii din Hruşăuţi a apărut odată cu iniţiativa de a ridica monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt! S-a sfinţit şi o cruce pe locul unde avea să fie dezvelită statuia.

TÂRGUL DE SÂNPETRU – SĂRBĂTOARE TRADIŢIONALĂ A CERNĂUŢIULUI

10 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Continuând vechea tradiţie austro-ungară din 1786, în zilele de sâmbăta-duminica precedentă, 9-10 iulie, în Cernăuţi, oraşul Domnitorului Alexandru cel Bun, s-a desfăşurat Târgul de Sânpetru.

ÎNVESTITURĂ MINISTRU DELEGAT PENTRU RELAȚIILE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

8 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 7 iulie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a doamnei Maria Ligor în funcţia de Ministru Delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a domnului Mircea Dumitru în funcţia de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice şi a domnului Petru Sorin Bușe în funcţia de Ministru al Transporturilor.