19 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Readucerea in țară a Monezilor Dacice

20 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor mijloace materiale de probă, aparţinând tezaurelor dacice sustrase: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013). Acţiunile de recuperare au avut drept obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea Convenţiei UNIDROIT sau a Convenţiei europene de asistenţă judiciară reciprocă, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

LEPRA DIN SUFLETELE NOASTRE

20 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

...ne facem a nu şti cum şi de unde astăzi ne afectează tot mai adânc acest morb al lepădării de tot ce am avut sănătos în trecut, de parcă identitatea naţională şi limba maternă ar fi „bacilul lui Hansen”, provocător de lepră.

„AVEM CEA MAI BUNĂ MILIŢIE DIN UCRAINA”?!

12 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La capitulul sancţiunilor administrative a fost trecut şi cazul de vandalism săvârşit în noaptea de 14 spre 15 iunie a.c. asupra monumentului Poetului nostru naţional Mihai Eminescu, dezvelit la Hliboca... prea devreme am uitat de acest incident oribil...

NOI SUNTEM ROMÂNI, NOI SUNTEM PE VECI AICI STĂPÂNI

11 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La baştina cărturarului şi iluministului Gheorghe ASACHI s-a făcut din nou lumină. Or, graţie distinsei profesoare, artiste şi ziariste, dnei Eugenia CIMBOROVICI-TEODOREANU, preşedinta Fundaţiei Civice Raionale „Gheorghe Asachi” Herţa, cea care-i veghează memoria, s-a prelins din nou o lacrimă în veşnicia celui care a stat la rădăcini, care ne-a deschis drumul spre cunoaştere, ne-a adus lumină în viaţă, dând undă verde dulcelui nostru grai românesc, cu contribuţia căruia au fost deschise primele şcoli, prima tipografie, care a pus bazele cuvântului scris, editând şi prima gazetă în limba română. Şi cu toate că cei aleşi, care au venit şi în acest an cu neuitare şi dor în inimi la bustul marelui cărturar al neamului de pe istorica alee a vechiului parc din centrul Herţei au fost puţini la număr, în sufletele lor palpită cu adevărat dragostea şi admiraţia, respectul faţă de ilustrul lor înaintaş Gheorghe ASACHI, faţă de proeminentele personalităţi herţene, deschizătoare de noi orizonturi.

COMEMORAREA CĂRTURARULUI ŞI SCRIITORULUI GHEORGHE ASACHI LA BAŞTINĂ

9 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, în colaborare cu Primăria şi Şcoala Medie din comuna Târnauca, organizează, în ziua de sâmbătă, 9 noiembrie 2013, la Herţa şi Târnauca, o suită de manifestări cultural-artistice ce se vor desfăşura sub genericul „ IN MEMORIAM – GHEORGHE ASACHI (01.03.1788 – 12.11.1869)” şi a celei de a VII-a aniversări a Fundaţiei (2006-2013).

CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI A FOST PICHETAT

8 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Îmi place postura de musafir, ca orice om mă bucur când cineva mă invită în ospeţie. Dar nu-mi place când mi se strigă sub geam: „Voi sunteţi oaspeţi, aici, în Bucovina!”

„Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României”

7 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat la 5 noiembrie, la Palatul Parlamentului, conferinţa cu tema „Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României” în parteneriat cu Asociaţia Convergenţe Europene.

TINERI DIN PATRU ŢĂRI – LA TABĂRA „CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ROMÂNEASCĂ”

7 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 31 octombrie - 4 noiembrie a.c., în or. Târgu Neamţ (România), s-a desfăşurat tabăra de „Cultură şi civilizaţie românească”, la care au participat tineri din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

„NICI O STEA NU SE ÎNTOARCE NICIODATĂ DIN DRUMUL EI”

6 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a participat al doilea an consecutiv la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”. În anul curent trupa botoșăneană a prezentat publicului bucovinean o comedie-farsă inteligentă – „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, care a fost apreciată cu brio de spectatori.

FRUMUSEŢEA – PRIN PRISMA PENELULUI LUI RUDOLF LEKALOV

3 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Rudolf Lekalov nu e doar un talentat artist, dar şi o personalitate deosebită. Născut într-un orăşel de lângă Sanct Petersburg, Rusia, pe unde în timpul şi după cel de-al doilea război mondial nu l-au aruncat valurile vieţii! La şcoală a mers în Siberia, unde familia sa a fost dusă în timpul războiului, apoi a trecut cu traiul în regiunea Poltava, iar în Belarus a fost dat la o casă de copii, şcoala absolvind-o în Vinnyţa, în oraşul copilăriei lui Eminescu, Cernăuţi, şi-a întâlnit dragostea pentru toată viaţa, Bucovina devenindu-i a doua baştină.

A FOST LANSAT PORTALUL jurnalromanesc.ro

2 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Un nou site dedicat românilor de pretutindeni a fost lansat pe data de 31 octombrie 2013. Jurnalromanesc.ro îşi propune să devină o punte de legătură între românii de pe tot globul, dar în special între cei aflaţi în comunităţile istorice din jurul României. Noul portal a fost înfiinţat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

SUCCESUL TEATRULUI DIN IAŞI LA CERNĂUŢI

29 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Unul din cele mai vechi teatre din România a inaugurat Festivalul „Aplauzele de aur ale Bucovinei” – 2013

Vernisajul expoziţiei personale a artistului fotograf Dr. Rashid Un Nabi EFIAP din Dhaka - Bagladesh la Cernăuţi

29 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Curator proiect expoziţional: Ştefan Tóth AFIAP, Oradea - România.

„VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ”

25 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Inspirat de conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din or. Suceava, în special de prorectorul Ştefan Purici, responsabil de activitatea culturală şi artistică a respectivei instituţii, originar din Ostriţa Herţei în parteneriat cu Universitatea Naţională „Iu Fedkovyci” din Cernăuţi, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, suportul financiar aparţinându-i Ministerului de Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada 21-26 octombrie a.c., a derulat proiectul „FABULINUS – TALENT ŞI CREAŢIE PRIN TEATRU ÎN SPAŢIUL ROMÂNESC”, în cadrul căruia trupa de teatru „FABULINUS” a Universităţii Sucevene susţine un şir de spectacole în zonele istorice ale Ţării, în special în comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi şi în nordul Republicii Moldova.

„FABULINUS – TALENT ȘI CREAȚIE PRIN TEATRU ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC”

20 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Trupa de teatru „Fabulinus” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va susține în perioada 21 – 26 octombrie 2013 o serie de spectacole în comunitățile românești din regiunea Cernăuți/ Ucraina și partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele învecinate cu orașul Bălți în cadrul proiectului „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc”.