03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PETRU GURAN - PRIMUL FUNCŢIONAR ROMÂN DE STAT DE ÎNALT RANG CE A VIZITAT LOCALITĂŢI DIN NORDUL BASARABIEI

15 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

La insistenţa domnului Petru Guran, care a insistat să viziteze localităţile Mămăliga, Stălineşti, Nesvoia şi Balcăuţi, măcar în mod de excursie, s-a hotărât ca în raionul Noua Suliţă înaltul demnitar de stat al României să fie însoţit de Ion Muntean şi Igor Bogatâreţ, locţiitor al şefului ARS, la care pe loc s-au alipit Adelina Rusnac, şefa secţiei raionale de învăţământ Noua Suliţă, Olga Ostafi, specialist principal la Direcţia Regională de Învăţământ, Arcadie Şova.

PETRE GURAN – ÎN PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ ÎN NORDUL BUCOVINEI

15 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

În zilele de 14-15 iunie a. c., în prima sa vizită oficială în ţinutul bucovinean se află Petre GURAN, Secretar de Stat la Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni.

LIBERĂ, VICTORIOASĂ, ANIŢA NANDRIŞ REVINE ACASĂ ŞI DE LA BUCUREŞTI

14 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Actriţa ne-a purtat prin întreaga viaţă de calvar a unei simple femei de la Mahala, păstrată în memoria neamului ca simbol al rezistenţei, al reînvierii prin jertfă, având ca decor doar sârma ghimpată şi o valiză în mână cu scrisori de acasă

PROFESORUL MODERN – MESAGER AL NEMURIRII INTELECTUALE

12 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Aceasta a fost tema noii şedinţe de lucru a membrilor Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU), condusă de Lilia GOVORNEAN, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi. Timp de trei ore, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, participanţii respectivei întruniri au abordat câteva teme principale ale învăţământului în şcolile cu limba română de predare din Ucraina, au discutat chestiuni referitoare la căile de soluţionare a problemelor actuale ale instituţiilor de învăţământ, au făcut schimb de idei privind personalitatea profesorului, rolul lui în societate modernă.

FRANŢA TRECE CU MARI GREUTĂŢI DE ROMÂNIA ÎN MECIUL INAUGURAL

11 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

„Franţa” – „România” – 2:1(0:0). 10 iunie. „Stade de France”. Au marcat: O. Giroud (min.57) şi D.Payet (min.(min.89), B.Stanciu (65).

DUHUL EROILOR NE ÎNALŢĂ LA MĂREŢIA JERTFEI LOR (Cu lacrimile recunoştinţei, într-o unică rugăciune la Târnauca)

10 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

tinerii cresc pe un fundament bine clădit din dragoste de neam, grai, ţară şi neuitarea strămoşilor intraţi în nemurire

DE ISPAS, LA TOPCINO, LA ROMÂNII DIN REGIUNEA TRANSCARPATICĂ

10 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 9 iunie, în Sfanta zi de Ispas, la hramul bisericii din localitatea Topcino, regiunea Transcarpatică, Ucraina, locul unde cerul s-a unit cu pamântul, românii din sat au sărbtorit marele praznic ortodox.

E TIMPUL SĂ AVEM ŞI LA STOROJINEŢ BUSTUL LUI MIHAI EMINESCU

9 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

În august a.c. se vor împlini 145 de ani de la ultima aflare a lui Mihai Eminescu în raionul Storojineţ, inclusiv la Crasna.

FESTIVALUL-CONCURS DE LITERATURĂ „REZONANŢE UDEŞTENE” ŞI-A DESEMNAT PREMIAŢII

7 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul, constituit din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România - în frunte cu Adrian Dinu Rachieru, preşedinte, şi membrii Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu, Liviu Dorin Clement, Carmen Veronica Steiciuc au acordat următoarele premii laureaţilor celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Rezonanţe Udeştene”:

FUNCŢIONARII DE STAT SUNT OBLIGAŞI SĂ CUNOASCĂ LIMBILE REGIONALE ŞI ALE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE

6 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Dacă ne vom adresa în română unui lucrător de stat din raionul Noua Suliţă, Storojineţ sau Hliboca, nemaivorbind de Herţa, el este dator să ne răspundă sau măcar să ne înţeleagă, să nu ne bruscheze.

FINALUL FERICIT AL UNEI DUREROASE DRAME DE FAMILIE

4 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

A visat o viaţă să-şi întâlnească sora, cunoscută doar din povestirile tatălui. Şi a găsit-o chiar în prima vizită la Cernăuţi.

Ucraina: Invitație/Apel pentru înscrierea la cursul ”METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE” – curs pentru profesorii din comunitățile istorice

3 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia CENTRUL ROMÂN PENTRU INIŢIATIVĂ SOCIALĂ, în calitate de beneficiar al unei finanțări din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, având ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești (județul Ilfov), cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina ...

DE SĂRBĂTOAREA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI TOATĂ ROMÂNIA A CÂNTAT LA CERNĂUŢI

29 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Nicăieri România nu este mai aproape de sufletele celor despărţiţi de hotare ca în nordul Bucovinei, ca în Ţinutul Herţei... Acest incurabil fior de dor a vibrat la maximum în timpul spectacolului de gală, consacrat Zilei Românilor de Pretutindeni.

ULTIMA HORĂ A ABECEDARULUI

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

21 de copii, preschimbaţi în florile scrisului latin, de la Gimnaziul nr.6 cu limba română de predare din Cernăuţi şi-au luat rămas bun pe cea mai înaltă notă de la prima lor carte – Abecedarul.

ZIUA EUROPEI – MARCATĂ LA HERŢA

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

...din iniţiativa Bibliotecii Regionale „M.Ivasiuk”, director Natalia Fileak, a preşedintei reţelei centrelor europene de informare, Evhenia Oleinyk, în parteneriat cu Biblioteca Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, directoare Elena Mihai, în cadrul Programului marcării Zilei Europei în Ucraina, a fost organizată, cu sprijinul Direcţiei Raionale de Cultură, şef Adrian Medvedi, moderatorul manifestării, o întâlnire prietenească, sufletul căreia a fost dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, distinsul diplomat român în prelegerea ţinută referindu-se la importanţa marcării Zilei Europei, la valorile promovate de Uniunea Europeană.