23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA MULȚI ANI, ACDERU - 5 ani de la înființare, felicitări preşedintei Lilia Govornean!

19 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

O frumoasă aniversare într-un cerc de oameni îndrăgostiți de limbă, cultură și tradiții sărbătorește Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina. În pofida tuturor obstacolelor cu un cuvânt de felicitare au revenit oaspeți din diferite țări... online au avut loc alegerile liderului Asociației. Din rezultatul alegerilor, 98 de procente din membri au votat pentru noul președintele al Asociației, doamna Lilia Govornean.

„Oh! Oh! Oh! Sărmanii români din Ucraina”

17 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

…am ajuns să fim jefuiţi de cea mai scumpă comoară – limba străbunilor noştri. În timpul de faţă am rămas cu jumătate din şcolile ce le aveam odinioară, fiind reduse considerabil şi orele de limba şi literatura română

Sprijin în valoare de 150.000 euro acordat de România în beneficiul Ucrainei

16 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

România este un susținător al aspirațiilor europene și euroatlantice ale Ucrainei, precum și al suveranității și integrității sale teritoriale

Poetul Dimitrie Petrino cu rădăcini în nordul istoric al Bucovinei

16 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Mama poetului Eufrosina, a fost fiica mai mică a lui Doxachi Hurmuzachi. Anul de naştere al poetului îl deducem din data căsătoriei. La Arhiva regională de Stat din Cernăuţi se păstrează condica de cununie a parohiei „Pogorârea Sf. Duh” din oraşul Cernăuţi, de unde aflăm că s-a cununat la 26 septembrie 1865, având vârsta de 21 ani, ce dovedește că Dimitrie Petrino s-a născut în anul 1844.

Сe să facem ca să înțelegem mesajul ciobanului din Miorița?

16 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Mioriţa conține înțelepciunea multimilenară a strămoșilor noștri

BISERICA DIN CIUDEI – AXĂ DE SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ

15 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

...cu ocazia sfințirii picturii renovate și a Sintei Mese ferecate în veșmânt nou prelucrat în marmură, la biserică va fi oficiată Liturghia Arhierească solemnă cu participarea Preasfințitului Mitropolit Miletie al Cernăuților și al Bucovinei

Desemnat cu distincţia „ Pentru merite faţă de Bucovina”, redactorul-şef Nicolae Toma, Cetăţean de Onoare al Boianului, îşi sărbătoreşte ziua de naştere

11 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Pentru munca depusă pe parcursul anilor la „Zorile Bucovinei” a fost înalt apreciat de Consiliul Regional Cernăuţi, preşedintele Ion Muntean l-a desemnat cu distincţia „Pentru merite deosebite faţă de Bucovina”, de Administraţia Regională de Stat, guvernatorul Oleksandr Fyşciuk l-a menţionat cu medalia jubiliară „100 de ani de la vecea bucovineană”, iar Primăria comunei Boian (primar Gheorghe Demenciuc), satul său de baştină, i-a conferit înaltul titlu de Cetăţean de Onoare al Boianului.

ION GĂINĂ – UN VREDNIC PEDAGOG ROMÂN ŞI-A SĂRBĂTORIT CEA DE-A 70-A ANIVERSARE DE LA NAŞTERE

11 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

La mulţi ani prosperi îi urează jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”!.

A mai rămas cu un patriot român mai puţin – a purtat Tricolorul prin centrul Cernăuţiului, alături de scriitorul Dumitru Covalciuc, vociferând: „Trăiască România Mare!”

10 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a îndoliat din nou inima Bucovinei – s-a stins din viaţă, la vârsta de 67 de ani, Viorel Ungureanu, înflăcăratul patriot român din suburbia Cernăuţeană Roşa Stânca, cea mai veche aşezare românească, chiar şi decât Cernăuţiul. A fost un adevărat şi vrednic patriot român, care îşi iubea până la sacrificiu neamul, pământul străbun. Prin anii ’90 ai secolului trecut, după căderea comunismului, când Ucraina a devenit independentă, iar în nordul istoric al Bucovinei ia avânt deşteptarea naţională a românilor, uniţi în crez şi aspiraţii în lacrima valorilor identitare, alături de alţi patrioţi, a fost cu inima şi sufletul una cu visul dintotdeauna al românilor. Însoţit de un alt patriot român – scriitorul şi istoricul Dumitru Covalciuc, cu mare curaj şi îndrăzneală a purtat Tricolorul prin centrul Cernăuţiului, vociferând: „Trăiască România Mare!”.

Visul regretatului ziarist şi scriitor Dumitru Covalciuc era să avem şi noi, românii, o trupă de teatru la Cernăuţi (Interviu cu actorul Andrian LOCOVEI)

8 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cum vă imaginaţi că într-un sistem unde s-a ajuns după Rusia, după independenţa Ucrainei, să se interzică predarea în limba română în şcoli, putem vorbi despre nişte elemente primordiale ce nu sunt acceptate. Dar cum credeţi, pot câţiva actori, care au studiat în România...

În sfârşit, Catedra de Română a Universităţii din Cernăuţi va avea o şefă româncă – Cristina Paladian

7 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

...până la alegerea în acest post a dnei Cristina Paladian, șefă a Catedrei de Filologie Română și Clasică a fost ucraineanca Halyna Zahaiska. ...

La mulţi ani, Maestre Ioan Paulencu!

6 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Un jubileu încununat cu laurii recunoştinţei şi succesului – aniversarea a 80-a de la naştere, marchează Maestrul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova, renumit cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar, profesor de canto, preşedintele Societăţii Culturale "Salvaţi Folclorul"

LA MULŢI ANI,DNĂ MARIA TOACĂ! !

3 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Înzestrată cu un talent distinct, fosta noastră colegă, publicista Maria TOACĂ, care toată viaţa a osârduit la zidirea cuvântului matern la „Zorile Bucovinei”, adunând nectarul românismului în fagurele de miere al limbii române, îşi sărbătoreşte o frumoasă aniversare ce-i pune în lumină realizările profesionale.

Nici Eminescu nu ne-a unit, nici pandemia nu ne-a făcut mai buni

2 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Nu dezbinaţi a dorit să-i vadă Eminescu pe români, ci uniţi într-un singur crez şi ideal – cel al iubirii de Patrie, de Neam. Nici la acest 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, Eminescu, opera, lupta şi jertfa căruia sunt „o ofrandă adusă pentru unitatea neamului”, după cum afirma Nicolae Iorga, n-a reuşit să ne unească. Deşi ne-am adunat împreună la depuneri de flori la monumentul Poetului din centrul Cernăuţiului – ”cea mai frumoasă parte a Moldovei”, după cum numea Eminescu Bucovina, am rămas în continuare divizaţi, împărţiţi în grupuri, fiecare cu „partidul” său, cu invidia şi răutatea sa în suflet. Or, nu în zadar se spune că unde-s doi români sunt trei partide.

Mesajul Ambasadorului României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, cu prilejul Zilei Naționale a României:

1 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

1 Decembrie reprezintă sărbătoarea noastră, a tuturor celor care simțim, gândim și vorbim românește. Indiferent de locul în care trăim, limba română reprezintă elementul central al identității noastre, al moștenirii noastre trecute și viitoare.