28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Concurs de eseuri pentru levii și studenții români din Ucraina, Serbia și Bulgaria

30 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE), Centrul Român Pentru Inițiativă Socială (CRIS) și Asociația Eurocentrica anunță lansarea celei de-a II-a ediții a concursului de eseuri “IDENTITATE ROMÂNEASCĂ ÎN SPAȚIUL EUROPEAN”, adresat elevilor și studenților de etnie română din Ucraina, Serbia și Bulgaria.

OAMENII, CHIAR ŞI AI „TIMPULUI”, SUNT EFEMERI, VEŞNICE-S VALORILE CE DĂINUIESC ÎN TIMP

29 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...evenimentul desemnării finaliştilor cernăuţeni nominalizaţi de juriu în proiectul „Oamenii Timpului”ne-a luat prin surprindere, punându-ne în faţa unui fapt împlinit, fără nici o transparenţă prealabilă, fără a se face public care au fost criteriile de alegere a candidaţilor din partea Cernăuţiului, cine i-a înaintat şi cum au ajuns ei până la etapa finală.

ÎN CERNĂUŢI PREZENŢA LA ALEGERI AFOST DE 38,82% , ÎN REGIUNE – 48, 86%

28 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

CONSILIUL ORĂŞENESC ŞI CEL REGIONAL VOR FI REPREZENTATE DE MEMBRI AI 7 PARTIDE POLITICE

O. Kaspruk :„COLABORARE ACTIVĂ CU REPREZENTANŢII „ŢINUTULUI NATAL” NU VA EXISTA”

28 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

PRIMARUL CERNĂUŢIULUI VA FI ALES ÎN AL DOILEA SCRUTIN

CU NOSTALGIE, DESPRE „BUNA ZIUA” ŞI „DOAMNE AJUTĂ”

27 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Acum e mai mare numărul ucrainenilor decât al românilor, din care cauză nu veţi auzi „Buna ziua” la Roşa. Din păcate, nici românii noştri nu se zbat să-şi păstreze limba maternă, e trist când într-o casă, unde ambii părinţi sunt români, copiii nu vorbesc în limba lor maternă.

IN MEMORIAM VETERAN VASILE ILICA(1924-2015)

22 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Anul 2015 a fost pentru VETERANUL VASILE ILICA, un an al onorurilor: Ministerul Apãrãrii Naţionale i-a conferit medalia în aur şi brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace“, la manifestarea publicã organizatã de A.N.C.M.R. Bihor la Liceul Teoretic „Aurel Lazãr“.

A MAI CĂZUT O STEA, AM MAI PIERDUT UN PATRIOT - ISTORICUL VASILE ILICA A PLECAT LA CELE ETERNE CU DOR DE BUCOVINA

21 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a căzut ca fulgerul din senin, rănindu-ne până la lacrimi inimile – la 20 octombrie s-a stins steaua vieţii cunoscutului publicist şi cercetător istoric, bucovineanului devenit orădean, scumpului şi multstimatului nostru prieten Vasile ILICA. E o pierdere irecuperabilă pentru întreaga spiritualitate românească din istorica provincie a României. Suntem profund îndureraţi de subitul lui deces.

La Universitatea din Ujgorod a fost deschis un Birou de prietenie ucraineano-română

20 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La eveniment au participat rectorul Volodimir Smolanka, Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Mikola Palinceak, precum și invitați speciali din Canada și câțiva sponsori.

LA BISERICA ALBĂ A FOST MARCATĂ ZIUA BUNEI VECINĂTĂŢI ROMÂNO-UCRAINENE

20 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

delegaţia română, în frunte cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi dl Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, întâmpinată de delegaţia ucraineană, condusă de Ghenadi Moskal, şeful Administraţiei Regionale de Stat Ujgorod, şi Pavlo Basaraba, şeful ARS Rahiv, s-au îndreptat spre stadionul comunei Biserica Albă din dreapta Tisei, unde s-au desfăşurat festivităţile manifestării.

A doua ediție a întâlnirilor „Românii de Pretutindeni”

19 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Întâlnirile „Români de pretutindeni”, organizate de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, domnul Angel Tîlvăr, își propun să reunească, într-un for de dezbatere și reflecție, specialiști în politică externă, cercetători, jurnaliști, membri ai societății civile și nu numai, din țară și de peste hotare, orice voce care poate aduce o contribuție în ce privește identificarea unor noi oportunități de acțiune și politici publice.

„VISE PRINTRE STELE" - la Cernăuţi

19 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Între 15 şi 18 octombrie curent, în spaţioasa sală a Centrului „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-concurs internaţional de muzică uşoară „Vise printre stele”, organizat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, condus de Iurie Levcic.

BOIANUL RĂMÂNE ÎNCĂ O VATRĂ ROMÂNEASCĂ (video - fragmente din concert)

19 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...cu rădăcinile adânc implantate în Pomul viguros al Neamului, al Tradiţiilor şi Datinii, cu Inima geamănă cu a Ţării. Nu sunt vorbe goale, ci clipe trăite alături de boinceni, alţi români din ţinut, care au venit, duminica precedentă, să-i admire pe Ion Suruceanu, Artist al Poporului din Republica Moldova, pe maeştrii Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de Nicolae Botgros, sosiţi în Boianul lui Ion Neculce cu ocazia aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Complexului Turistico-Distractiv „Valea însorită”...

PE ACOLO UNDE-I ŢARA MEA

18 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

În pofida tuturor vicisitudinilor istorice, trăiesc cu sentimentul că România îmi este nu doar Patria istorică, ci şi ţara mea – prin moştenire de la bunici şi părinţi care nu numai s-au născut şi au trăit pe pământ românesc, ci au avut fericirea să fie cetăţeni ai Statului unitar Român.

28 noiembrie a fost declarată Ziua Bucovinei

17 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Proiectul de lege, aprobat cu 291 de voturi pentru şi un vot împotrivă, are ca obiect de reglementare declararea datei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei, dată la care s-a proclamat alipirea acesteia la patria mamă.

SĂRBĂTOARE CU AROMĂ DE TOAMNĂ LA VOLOCA

16 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Din celesta divinitate de la poale de Carpaţi – comuna Crasna, pe aripa sa protectoare şi dătătoare de viaţă, Preasfânta Maica Domnului ne-a suflat, prin lacrima toamnei, în oaza românităţii de la Voloca, o altă frumoasa şi pitoreasca vatră de vrednici români ce-şi are rădăcinile de veacuri sub geana legendarilor Codri ai Cosminului, pe unde şi-a purtat paşii Credinciosul şi Viteazul Voievod Ştefan cel Mare, unde neînfricaţii săi oşteni i-au bătut pe leşi, repurtând una din cele mai răsunătoare victorii, unde îşi murmură cu dor apele bătrânul Derelui, iar românul, înstrăinat de Ţară, îşi doineşte cu foc doinele – la Festivalul „Ziua Roadei”, organizat de antreprenorul local Vitalie Onofreiciuc, primarul Valentin Hlopina, susţinuţi de preacucernicul protopop de Hliboca, Ioan Gorda, parohul Bisericii Sfântul Nicolai, de profesori, cel mai puternic suport spiritual fiindu-le, prin prezenţa sa, vestitul „Trandafir de la Moldova” – consăteanul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova.