24 noiembrie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

O FAMILIE NUMEROASĂ DIN LUGANSK E AJUTATĂ ÎN ROMÂNIA

20 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... judeţul Bistriţa-Năsăud a hotărât să primească 15 familii de refugiaţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, distruse în războiul din estul Ucrainei.

MAJORITATEA PROBLEMELOR EXISTENTE ÎN ŞCOLILE ROMÂNEŞTI DIN REGIUNEA CERNĂUŢI RĂMÂN ÎNCĂ NEREZOLVATE

19 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astfel poate fi apreciată pe scurt cea de-a treia întâlnire a liderilor societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut cu conducerea regiunii Cernăuţi – Oleksandr Fyşciuk, şeful Administraţiei Regionale de Stat, şi Mihail Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, în cadrul căreia au fost discutate diverse probleme existente în şcolile cu limba română de predare din nordul Bucovinei.

O VACANŢĂ DE VIS ÎN PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ

17 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Graţie proiectului iniţiat de dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, în comun cu dl Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, un grup de aproape 50 de români din nordul Bucovinei au avut, între 8 şi 15 septembrie, o vacanţă de vis în Patria noastră istorică, pe meleaguri bistriţene.

CUI DESCHIDE LIMBA ROMÂNĂ DRUMUL SPRE EUROPA?

15 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

cunosc nu din auzite cum unii ucraineni denigrează tot ce e românesc, şi li se face rău când aud limba română, dar se zbat să obţină paşaport cu stema României.

VIOREL BADEA: „MODIFICAREA LEGII CETATENIEI ESTE UN MARE PAS INAINTE!”

11 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Pe data de 9 septembrie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii cetățeniei române, Legea 21/1991, în așa fel încât și românii aflați în comunitățile istorice din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română.

Prin locuri unde credinţa zugrăveşte icoanele în biserici

9 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Satul Ropcea are noroc de un părinte spiritual deosebit – preotul Constantin Şubran, om al locului, care ne oferă un exemplu de servire credinţei nu doar prin predici în timpul slujbelor bisericeşti, ci şi prin fapte...

„AICI PATRIOTISMUL ROMÂNESC CREŞTE LA UMBRA LUI MIHAI EMINESCU ŞI A SFÂNTULUI ŞTEFAN CEL MARE”

6 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Limba este întâiul mare poem al unui neam, afirma Lucian Blaga. De altfel, pentru noi, cei de la „ZORILE BUCOVINEI” LIMBA e însăşi esenţa existenţei noastre. Or, după cum prefera să spună Sigmund Freud, omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea. Dincolo de orice, visul nostru, sacra zestre moştenită de la părinţi şi bunei este să ne păstrăm nealterate pentru urmaşi Limba, Tradiţiile, Portul Popular, Credinţa Străbună – toate cele sfinte ale Neamului Românesc. Cu acest vis ne ridicăm, când cădem, continuându-ne calea, cu acest vis în suflet înfruntăm cu capul sus ura şi nedreptăţile, cu acest vis ne mângâiem speranţele şi aspiraţiile şi tot prin el sesizăm căderea lacrimii şi armonia vibrândă din versul eminescian, cu el plângem şi râdem în dulcele grai al mamei, alături de bucuriile şi durerile cititorilor noştri, cu el ne cresc aripile visării, prin el trăim şi vom dăinui.

EXPERIENŢĂ EFICIENTĂ LA TABĂRA INTERNAŢIONALĂ PENTRU JURNALIŞTI „REALITĂŢI ROMÂNEŞTI”

3 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 26-31 august a.c., în cadrul proiectului „Realităţi româneşti”, finanţat de către MAE-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi iniţiat de către Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ (preşedinte Emanuel Bălan), în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia Obştească „ASTRA-Anenii Noi”, Republica Moldova, la Târgu Neamţ s-a desfăşurat o tabără internaţională, unde circa 20 de tineri jurnalişti români de la 18 până la 35 de ani din Ucraina, România şi Moldova au avut posibilitatea să interacţioneze, să înveţe de la formatori şi experţii invitaţi şi să realizeze post proiect produse media.

Comunicat. Consulatul General al României la Cernăuţi

2 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al Romaniei la Cernauti roaga toate persoanele care au depus cereri de obtinere a permiselor de mic trafic, pana la data de 27 iulie 2015, sa se adreseze misiunii noastre consulare, incepand cu data 2 septembrie 2015, intre orele 8.30-12.30 si 14.00 - 17.00...

SUNTEM O APĂ ŞI-UN PĂMÂNT: CU LIMBA ROMÂNĂ ŞI EMINESCU

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

„…nu există alt loc mai potrivit pentru omagierea limbii române decât alături de Mihai Eminescu, la Cernăuţi”

Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră de către Consulatul General al României din Cernăuţi

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Comunicat de presă

EVENIMENT ISTORIC LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI – ÎNMÂNAREA PRIMELOR PERMISE DE MIC TRAFIC

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Consulatul General al România la Cernăuţi, în prezenţa reprezentanţilor mass-media de limba română şi ucraineană din Bucovina istorică, dnii Ionel Ivan, ministru consilier şi Dan Costea, funcţionar consular, au înmânat primele 20 de permise de trecere a frontierei.

GALA PREMIILOR „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Proiectul TVR Cluj „Jurnalist în România” a ajuns la final! Studioul teritorial Cluj al TVR alături de Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj organizează în data de 4 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, evenimentul GALA PREMIILOR „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”.

„GÂNDIŢI, SIMŢIŢI ŞI VORBIŢI ROMÂNEŞTE”

31 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Acesta a fost îndemnul domnului Marcel Bujor, rostit în timpul vizitei de lucru a membrilor delegaţiei Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României în regiunea Cernăuţi, Ţinutul Herţa şi în raionul Storojineţ cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române. În centrul raional Storojineţ, senatorii români, însoţiţi de ministru consilier Ionel Ivan şi consulul Edmond Neagoe, au fost întâmpinaţi în faţa bisericii Sfântul Gheorghe de Iaroslav Bartoş, şeful Administraţiei Raionale de Stat, Diana Covalciuc, primul său adjunct, şi Vasile Covalciuc, protopopul raionului. În locaşul sfânt, arhiplin de credincioşi, oaspeţii din Ţară au fost prezenţi la Sfânta Liturghie

SENATORI ROMÂNI – ÎN VIZITĂ ÎN BUCOVINA ISTORICĂ ŞI ŢINUTUL HERŢA

30 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată în provincia istorică a României, nordul Bucovinei, se află, într-o vizită de lucru, o delegaţie foarte importantă a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, condusă de preşedintele Marcel Bujor, din care fac parte senatorii Viorel Badea, vicepreşedinte, Iulian Cristache şi Ion-Simeon Purec.