03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Românii din Pătrăuții de Jos ştiu să-şi omagieze personalităţile

21 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

...dl Dragoș Tochiță este un binecunoscut folclorist și nublicist din partea locului. Toată viața a cules folclor, a publicat materiale prin ziare, poezii populare, și a tipărit cărți, despre oamenii satului, deportați,

„Oare de ce nu se poate dărâma sârma ghimpată, ca să ne putem vizita copiii în Ţară fără paşapoarte şi vize?”

20 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Mi se înseninează sufletul când mă gândesc că măcar fiul Todor, doctor în drept, care a studiat juridica la Universitatea din Cluj-Napoca, unde locuieşte şi i se află biroul, are posibilitate să activeze şi să trăiască în Ţara noastră dragă,Ţara părinţilor şi buneilor

Încătuşat în lanţuri un neam întreg suspină şi plânge-n rugăciune smerita Bucovină - „Pe bunica Saveta au înjunghiat-o cu baioneta, desfăcându-i carnea de pe şold până la os…”

19 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ca şi majoritatea familiilor de români din Bucovina prădată şi înstrăinată de Ţară, românii din Voloca au gustat din plin din „raiul” adus de bolşevici. „Ni se fac şi acum mari nedreptăţi, mai ales când ni se ucrainizează o şcoală. La Voloca, veche vatră răzăşească, spiritul neamului a învins. Toţi străinii care au fost aduşi de noua stăpânire bolşevică pentru a asimila populaţia au învăţat limba română, asimilându-se cu românii băştinaşi. Cu toate că românii, trăitori de veacuri ai acestor meleaguri ştefaniene, au avut multe de îndurat în consecinţa „eliberării” ţinutului şi apoi colectivizării. Şi buneii Mariei Bojescu au trecut prin gura infernului stalinist”...

Vizita secretarului de stat Gheorghe-Florin Cârciu, la românii din Cernăuţi, programată pentru perioada 19-21 februarie, se amână la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe, în contextul evoluțiilor curente din Ucraina.

17 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Vizita secretarului de stat Gheorghe-Florin Cârciu, la românii din Cernăuţi, programată pentru perioada 19-21 februarie, se amână la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe, în contextul evoluțiilor curente din Ucraina.

Aşa e soarta românului, răstignit pe toate crucile - de Ziua Unității, românii, a treia cea mai numeroasă comunitate etnică din Ucraina, au demonstrat pe viu unitatea şi susţinerea Ucrainei, deşi le sunt oprimate drepturile constituţionale

17 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Etnicii români iubesc cu adevărat Ucraina, deşi le sunt oprimate drepturile constituţionale, limba română este treptat scoasă din şcoală, chiar din septembrie curent orele de română vor fi reduse considerabil, nemaivorbind că nu e departe 2023, când va fi implementată Legea educaţiei cu odiosul articol nr 7 ce elimină româna din învăţământ, şi se pare că pe conaţionalii noştri, profesori, directori, primari, etc., nu-i prea deranjează această nedreptate, încălcare a drepturilor constituţionale, de altfel ar protesta, precum au demonstrat unitatea cu statul ucrainean, ei slujind cu trup şi suflet ţării în care trăiesc, cei investiţi cu puterea caută cu orice preţ să-i lipsească de Maternă, nu doresc să-i înţeleagă că au şi ei suflet, şi nici să-i considere popor autohton, ca să nu fie lipsiţi de dreptul de a învăţa în limba română. E foarte simplu şi convenabil - nu există etnie, nu există nici problemele ei. Ne-am bucura foarte mult, am fi fericiţi dacă am fi auziţi şi înţeleşi de acei care cheamă la unitate, să ne răspundă cu aceeaşi dragoste, pe care o au românii în suflet faţă de ţara în care trăiesc.

Catedra de Română a Universităţii din Cernăuţi oferă tinerilor două specialităţi

17 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Catedra de Filologie Română şi Clasică este unica instituţie de învăţământ superior din Ucraina care pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul limbii, literaturii și culturii române. De asemenea, absolvenții pot deveni editori, redactori, jurnaliști în presa scrisă, la radio și televiziune, translatori, funcționari culturali și sociali. Astăzi catedra oferă 2 specializări:

• Astăzi, 16 februarie, nu începe războiul. Dar nici pacea. ..

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Constată Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei “Casa Mării Negre” din Constanţa. Din cauza presei mincinoase, astăzi a fost ziua în care toată lumea s-a temut că începe războiul. Rușii se distrează: Anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul

N-a ajuns să-şi împlinească visul - în 1940, Bucovina, Ţara de Sus a Moldovei, a fost „eliberată” de ostaşii sovietici, mai bine zis răpită şi cedată…

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

A izbucnit cel de-al doilea război mondial, apoi, în 1940, Bucovina, Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare, a fost „eliberată” de ostaşii sovietici, mai bine zis răpită şi cedată, conform infamului şi ruşinosului Pact Ribbentrop-Molotov, patriotul Teodor Ionică, împreună cu alţi români intelectuali, fiind nevoit să se refugieze în România, lăsându-şi măicuţa în lacrimi.

E linişte în Ucraina, slava Domnului, „Rusia nu atacă când spun ziarele…”

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu văd semne de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina, contrazicând astfel declaraţiile Moscovei că o parte din trupe s-au întors la bazele militare. ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

Secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu va efectua prima sa vizită oficială în regiunea Cernăuți, Ucraina, în perioada 19-22 februarie a.c.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Apreciem efortul etnicilor români din Ucraina de a păstra vie limba română și ne dorim să sprijinim acest demers și în viitor.

ZELENSKI LE-A DAT DEPUTAŢILOR, OLIGARHILOR, CE SE AFLĂ PESTE HOTARE 24 DE ORE SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ŢARĂ, ALTFEL, „SE VOR FACE CONCLUZII”

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Reacţionând la informaţiile că peste 20 de deputaţi ai poporului, oligarhi şi businesmani au părăsit Ucraina, preşedintele Volodymyr Zelenski i-a chemat să se întoarcă în ţară timp de 24 de ore, să rămână cetăţeni de nădejde ai Ucrainei

Marcăm în premieră, astăzi, 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Una dintre misiunile asumate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vizează menținerea, promovarea și afirmarea identității lingvistice și culturale românești. Am sprijinit

Grigore Vieru: Cele mai frumoase poezii

14 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

«Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează fie el și cel mai bogat om din lume.» – Grigore Vieru. Libertate, iubire, Patrie şi Mamă, sunt cuvintele care definesc opera şi viaţa celui care a fost marele poet român Grigore Vieru. Or, există ființe speciale, rupte de tumultul acestei sorți grăbite, care creează pentru frumos și bine, care elogiază valorile mai presus de propria lor fericire, plătit cu un preţ prea mare.

Şi după 81 de ani plâng lumânările în neuitare la Crucea Martirilor masiacraţi în Lunca Prutulu

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În primăvară, puhoaiele de apă au spălat malurile râului, iar în 1942, după ce s-au reîntors românii, a fost găsită doar o singură groapă cu 107 cadavre, fiind identificate după îmbrăcăminte, 38 de martiri au fost apoi înhumaţi în panteonul eroilor din comuna martiră Mahala, care cel mai mult a avut de suferit în consecinţa „eliberării” Bucovinei istorice.

Ziua Ușilor Deschise la Catedra de Filologie Română a Universității din Cernăuți

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 15 februarie 2022, începând cu ora 15.00, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți organizează Ziua Ușilor Deschise.