01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

VASILE TĂRÂŢEANU – „ FRATELE PE CARE POŢI CONTA ORICÂND”

28 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...cel mai solid elogiu, cele mai alese mărturisiri de apreciere au venit din partea dl Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, care i-a înmânat dl Vasile Tărâţeanu un frumos coş de flori din partea misiunii diplomatice: „Sunteţi un reper pentru comunitatea noastră de aici. Destinul dumneavoastră e unic, este acela de a duce mai departe ideea de pace, de libertate, de propăşire spirituală, căci arma pe care aţi folosit-o a fost întotdeauna cuvântul bun, cultura, literatura, nu distrugerea, nu războiul”. Asociindu-l pe sărbătorit cu Don Quijote al românilor din nordul Bucovinei, diplomatul a conştientizat că destinul lui Vasile Tărâţeanu este cel al unui învingător, dar nicidecum al unui visător fără temei.

ÎN CERNĂUŢI, LA „ZORILE BUCOVINEI”

26 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

o nouă chemare a lui Nicolae Toma şi a zoriştilor săi ne-a dus spre nord, pe cea mai frumoasă stradă din Cernăuţi, în casa limbii, literaturii, sufletului românesc care este redacţia “Zorilor Bucovinei”...

Să dăinuiţi prin „Mioriţa”, prin „Doina” lui Eminescu, iubindu-vă Graiul şi Neamul!

24 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Le-am admirat etalate într-o frumoasă cunună a tradiţiei Marelui Boian, lunea precedentă, 21 septembrie, de hramul bisericii, în înălţătoarea zi a Naşterii Maicii Domnului, la excepţionala sărbătoare – Celebrarea celei de-a 60-a aniversări de la crearea Ansamblului de dansuri populare „Mioriţa”, de pe lângă Casa de Cultură din această frumoasă şi pitorească aşezare de vrednici români,

DEZVOLTAREA ECONOMIEI ROMÂNIEI ŞI UCRAINEI VA FI FAVORIZATĂ DE COLABORAREA BILATERALĂ

24 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 23 septembrie curent, în scopul dezvoltării colaborării bilaterale între regiunea Pricarpatică şi judeţul Maramureş, la Ivano-Frankivsk, într-o vizită oficială, s-a aflat doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care s-a întâlnit cu Serghii Basarab, primul locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat, cu care a discutat unele chestiuni ale realizării proiectelor de perspectivă şi potenţialul existent al ambelor regiuni pentru sprijinirea dezvoltării colaborării transfrontaliere.

COLABORAREA ROMÂNO-UCRAINEANĂ SE DEZVOLTĂ SPRE BINELE AMBELOR PĂRŢI

23 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, la Consulatul General al României la Cernăuţi, liderul proiectului şi partenerul lui au organizat expoziţia foto-documentară „Împreună fără frontiere”. Inaugurând manifestarea respectivă, gazda – Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a menţionat : „ Misiunea noastră diplomatică a participat la toate evenimentele şi manifestările planificate şi desfăşurate în cadrul proiectului. Am sesizat că el i-a unit pe oameni din ambele părţi în din zona de interes comun, discuţia, contactul,prietenia ce s-a legat între ei. Îi felicit pe parteneri pentru succesul proiectului şi urez continuitate dialogului şi relaţiilor pentru ca impactul să fie resimţit în zona interferenţelor culturale, în timp”.

COMUNICAT

21 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod", Ucraina, implementează în perioada 31.12.2013-30.09.2015, proiectul "Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere"- HUSKROUA/1101/140, finanţat din fondurile Uniunii Europene, prin ENPI - Cross-border Cooperation Programme, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România şi Consiliul Judeţean Satu Mare, sub sloganul "Parteneriat fără frontiere."

O FAMILIE NUMEROASĂ DIN LUGANSK E AJUTATĂ ÎN ROMÂNIA

20 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... judeţul Bistriţa-Năsăud a hotărât să primească 15 familii de refugiaţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, distruse în războiul din estul Ucrainei.

MAJORITATEA PROBLEMELOR EXISTENTE ÎN ŞCOLILE ROMÂNEŞTI DIN REGIUNEA CERNĂUŢI RĂMÂN ÎNCĂ NEREZOLVATE

19 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astfel poate fi apreciată pe scurt cea de-a treia întâlnire a liderilor societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut cu conducerea regiunii Cernăuţi – Oleksandr Fyşciuk, şeful Administraţiei Regionale de Stat, şi Mihail Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, în cadrul căreia au fost discutate diverse probleme existente în şcolile cu limba română de predare din nordul Bucovinei.

O VACANŢĂ DE VIS ÎN PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ

17 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Graţie proiectului iniţiat de dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, în comun cu dl Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, un grup de aproape 50 de români din nordul Bucovinei au avut, între 8 şi 15 septembrie, o vacanţă de vis în Patria noastră istorică, pe meleaguri bistriţene.

CUI DESCHIDE LIMBA ROMÂNĂ DRUMUL SPRE EUROPA?

15 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

cunosc nu din auzite cum unii ucraineni denigrează tot ce e românesc, şi li se face rău când aud limba română, dar se zbat să obţină paşaport cu stema României.

VIOREL BADEA: „MODIFICAREA LEGII CETATENIEI ESTE UN MARE PAS INAINTE!”

11 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Pe data de 9 septembrie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii cetățeniei române, Legea 21/1991, în așa fel încât și românii aflați în comunitățile istorice din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română.

Prin locuri unde credinţa zugrăveşte icoanele în biserici

9 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Satul Ropcea are noroc de un părinte spiritual deosebit – preotul Constantin Şubran, om al locului, care ne oferă un exemplu de servire credinţei nu doar prin predici în timpul slujbelor bisericeşti, ci şi prin fapte...

„AICI PATRIOTISMUL ROMÂNESC CREŞTE LA UMBRA LUI MIHAI EMINESCU ŞI A SFÂNTULUI ŞTEFAN CEL MARE”

6 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Limba este întâiul mare poem al unui neam, afirma Lucian Blaga. De altfel, pentru noi, cei de la „ZORILE BUCOVINEI” LIMBA e însăşi esenţa existenţei noastre. Or, după cum prefera să spună Sigmund Freud, omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea. Dincolo de orice, visul nostru, sacra zestre moştenită de la părinţi şi bunei este să ne păstrăm nealterate pentru urmaşi Limba, Tradiţiile, Portul Popular, Credinţa Străbună – toate cele sfinte ale Neamului Românesc. Cu acest vis ne ridicăm, când cădem, continuându-ne calea, cu acest vis în suflet înfruntăm cu capul sus ura şi nedreptăţile, cu acest vis ne mângâiem speranţele şi aspiraţiile şi tot prin el sesizăm căderea lacrimii şi armonia vibrândă din versul eminescian, cu el plângem şi râdem în dulcele grai al mamei, alături de bucuriile şi durerile cititorilor noştri, cu el ne cresc aripile visării, prin el trăim şi vom dăinui.

EXPERIENŢĂ EFICIENTĂ LA TABĂRA INTERNAŢIONALĂ PENTRU JURNALIŞTI „REALITĂŢI ROMÂNEŞTI”

3 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 26-31 august a.c., în cadrul proiectului „Realităţi româneşti”, finanţat de către MAE-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi iniţiat de către Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ (preşedinte Emanuel Bălan), în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia Obştească „ASTRA-Anenii Noi”, Republica Moldova, la Târgu Neamţ s-a desfăşurat o tabără internaţională, unde circa 20 de tineri jurnalişti români de la 18 până la 35 de ani din Ucraina, România şi Moldova au avut posibilitatea să interacţioneze, să înveţe de la formatori şi experţii invitaţi şi să realizeze post proiect produse media.

Comunicat. Consulatul General al României la Cernăuţi

2 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al Romaniei la Cernauti roaga toate persoanele care au depus cereri de obtinere a permiselor de mic trafic, pana la data de 27 iulie 2015, sa se adreseze misiunii noastre consulare, incepand cu data 2 septembrie 2015, intre orele 8.30-12.30 si 14.00 - 17.00...