19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Didina Posteucă va rămâne în inimile noastre

10 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Trista veste despre pierderea irecuperabilă a adus multă durere membrilor colectivului Colegiului Economic-Cooperativ şi de Drept din Cernăuţi. A plecat în veşnicie o persoană cu un suflet minunat, cu o inimă bună, deschisă – Didina Posteucă, profesoară

„ZORILE BUCOVINEI” A MAI PIERDUT UN SUFLET DRAG

9 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

După ani de suferinţă s-a stins lumina vieţii fostei noastre colaboratoare, întreprinzătoarei Stela ISAC. Soarele vieţii a apus pentru o fiinţă minunată, o soţie, mamă, bunicuţă grijulie şi iubitoare, lăsând în urmă durere şi tristeţe. Când pierdem pe cineva scump şi drag, când nu-l mai avem aproape, realizăm cât de mult a însemnat pentru noi. Or, când îi pierdem pe cei dragi, moare o părticică din sufletul nostru.

ADIO, DRAGĂ COLEGĂ, VEI TRĂI MEREU ÎN AMINTIREA NOASTRĂ!

9 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Trista veste că buna noastră colegă de şcoală Didina Posteucă a pierdut lupta pentru viaţă ne-a adus atâta durere în suflet, încât nu dorim să credem că nu mai este printre noi.

LA MULŢI ANI, ÎN LEAGĂNUL MUZICII, ÎNNOBILATĂ DE ACEEAŞI SIMŢIRE ROMÂNEASCĂ!

7 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Fire romantică, veselă şi visătoare, mereu pe unda fermecătoare a muzicii, Luminiţa Demianic îşi găseşte alinarea pe aripa cântecului, când clipa tristeţii, cu melancoliile, i-o plânge în toamnă pe strune vioara, iar cea mângâietoare i-o aduce fiul Andrei – iubirea cea mare şi moştenitorul speranţelor mamei. Cert, fiul, colegii, membrii corului, se află pe acelaşi taler în oaza familiei, înmiresmându-i cu flori de bucurii icoana sufletului. Acum, când anii îi scutură încă o frunză din pomul vieţii, iar în buchetul jubiliar îşi revarsă aromele cele mai sincere felicitări, venim şi noi, cei de la „Zorile Bucovinei”, înnobilaţi de aceeaşi simţire românească, cu o urare aleasă

O FRUMOASĂ DONAŢIE DIN PARTEA ROMÂNIEI PENTRU MUZEUL ETNOGRAFIC DIN VOLOCA

5 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Muzeul etnografic din comuna Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, la care în prezent decurg lucrările de construcţie, care va găzdui pe viitor moştenirea culturală a acestei vetre româneşti, a fost vizitat de o delegaţie a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare RoAid, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, condusă de Cezar Cătălin Marin, director general adjunct, însoţit de Excelenţa Sa, dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi. Delegaţia română a făcut o utilă şi frumoasă donaţie

MASCA dorului de actorii români de la Teatrele din Botoşani, Iaşi, Oradea, Bucureşti, şi formidabilele lor spectacole

3 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

De când e lumea şi pământul omul a purtat mereu o mască a chipului cu mai multe feţe. Acum, purtăm şi una a gurii. Din cauza măştii suntem lipsiţi de multe, dar cel mai important de comunicare – fără de care omul se tâmpeşte, de mişcare – forma esenţială a existenţei umane, etc. La aceasta s-a mai adăugat şi o mască a dorului - de Ţară, de prietenii… de actorii români, care să ne alunge melancolia toamnei, să ne scuture-n suflet, pe o frunză de dor, primăvara cu bucuriile vieţii. Cu tristeţe am aflat că cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aplauzele de aur ale Bucovinei” anul acesta nu va avea loc…

Maia Sandu poate deveni viitorul preşedinte al Republicii Moldova

2 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi Republica Moldova are o șansă mare pentru a alege un președinte pro-european - Maia SANDU, pentru cel de-al doilea tur se va duce o luptă crâncenă, ţinându-se cont de faptul că ruşii nu se lasă pur şi simplu bătuţi. Deci, vor lupta pentru candidatul lor Dodon.

1 noiembrie 1599: Intrarea triumfală a marelui voievod Mihai Viteazul în Alba Iulia

1 noiembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.

ÎN DULCELE GRAI ROMÂNESC

30 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Limba, țara, vorbe sfinte /La strămoși erau… În data de 29 octombrie 2020, membrii Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (preşedinte Lilia Govornean) au organizat, online, simpozionul internațional

Despre echilibru, dreptate si adevăr... #ManifestulOamenilorBuni

30 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Dreptatea, adevărul și echilibrul sunt trei manifestări ale aceeași valori, căci nu se poate una fără de cealaltă. Si nu se poate sa ai o viață fericită fără virtuți, si nu se poate sa trăiești virtuțile fără cele trei valori mai sus mentionate. Urmărește să faci tot ceea ce faci prin cele trei valori fundamentale ale universului si atunci vei fi fericit si împlinit.

Memoria...este urma care mai rămîne despre Om

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Doamna Ludmila Rotaru a fost un om minunat. Toată viața sa dumneaei a petrecut-o la catedră- fie ca profesoară de limba și literatjra romînă, fie ca metodistă la Centrul metodic raional Nouăsulița. Întotdeauna era înconjurată de copii, cărora le- a dezvăluit bogăția limbii romîne, tainele poeziei lui Eminescu, Arghezi sau Alecsandri, sau ale prozei lui Creangă, Sadoveanu sau Slavici.

CREDEM CĂ A DURUT-O LA FEL CA ŞI PE NOI UCRAINIZAREA ŞCOLII DIN SATU-I NATAL STROIEŞTI

29 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

S-a împlinit un an de când moartea tragică a răpit-o dintre noi pe profesoara şi patriota Ludmila ROTARU din Stroieşti, fostă metodistă la Cabinetul metodic al Secţiei de Învăţământ Noua Suliţă. A fost o fiinţă plăpândă, o excelentă profesoară şi metodistă de română, şi-a iubit neamul cu sufletul. A fost o persoană veselă, cânta în corul „Dragoş Vodă” ...N-a reacţionat atunci la critica din ziarul „Zorile Bucovinei”, înţelegând că avem perfectă dreptate, nu s-a arătat nicicând supărată pe noi, ziariştii...

ASTĂZI S-AU ÎMPLINIT 40 DE ZILE DE CÂND S-A STINS STEAUA PROLIFICULUI SCRIITOR MIRCEA LUTIC

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, Mircea Lutic, care s-a afirmat nu doar ca scriitor, traducător, istoric, ci şi ca simbol al renaşterii noastre spirituale, s-a impus ca o prezenţă reprezentativă care a ştiut să adune în potirul creaţiei inestimabile valori naţionale, simţire şi trăire românească, s-a stins subit din viaţă în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2020, lăsând un gol imens în inimile noastre.

Noi re/desoperiri referitoare la Românul Absolut, Mihai Eminescu

27 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cartea,„Nașterea, renașterea și stingerea unei legende” ...cu numeroase poze de familie și fotocopii după acte de stare civilă și de parohie (cercetare în arhive/teren, creație, memorialistică, antologie, jurnal) tratează trei subiecte: monografia satului natal Bursuceni (Bursutscheni/Burzocsen, 1775) în contextul istoriei Moldovei, arborele genealogic al modestei noastre familii și cercetări legate de familia Eminescu. Volumul are o șansă majoră de a merge pe linia scrierilor în domeniu ale lui I.D. Marin și, nota bene, de a fi revelația descoperirilor provocate indirect de către cele 12 ediții ale Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, Suceava.

Considerată „duşman al poporului sovietic”, fiindcă fiul a luptat în armata română

25 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Munceau flămânzi şi goi mai întâi la construcţia căii ferate, cărau în spinare lemne şi fiere grele, fiind trataţi ca pe nişte animale. Ca să nu moară de foame, tata mânca bureţi cruzi din pădurea din apropiere. Din 300 de bărbaţi, voinici şi frumoşi, s-au întors la baştină doar vreo 30, de-abia trăgându-şi sufletul după ei, fiind sleiţi de puteri. Un văr de-al tatei, când a fost „vânat”, cântărea vreo 90 de kg, s-a întors de 35 kg”.