Traficul de fiinţe umane este una dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o încălcare a drepturilor omului, un fenomen economic şi social şi o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri şi cel de arme.
Astăzi, la 29 iulie, când întregul neam românesc sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României, în incinta misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a avut loc un eveniment important – prezentarea a două cărţi – „Cartea Durerii”, al III-lea volum, şi ediţia a II-a a monografiei „Comuna Grămeşti. Judeţul Suceava”, ambele publicate la editura cernăuţeană „DrukArt”.
Ajunsă la cea de a XI-a ediţie, tradiţionala şcoală de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III”. organizată pentru profesorii români de istorie din ţările din jurul României de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, anul acesta şi-a desfăşurat lucrările, în perioada 2-7 iulie, la Universitatea “Transilvania”din Braşov. Prevăzută pentru profesorii de istorie, deosebiţi în felul lor prin specificul profesional de a transmite elevilor nu o informaţie simplă, ci una “genetică”, după cum menţionase în cuvântul de salut domnul dr. Angel Tâlvar, ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, această şcoală a întrunit în acest an 30 de participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia.
...durerile şi necazul nu vin cu ţârâita, ci dau buzna în casa omului şi pe geam, şi pe uşă.
Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ, în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia de Tineret şi Cultură „Astra”, Anenii Noi, organizează tabăra de jurnalism ce se va desfăşura în perioada 26 -31 august 2015, la Târgu Neamţ, România.
Muzeul Regional de Arte din Cernăuţi găzduieşte expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“, iniţiată şi realizată de Uniunea Arhitecţilor din România în comun cu Centrul Bucovinean de Artă.
nu există viaţă fără iubire, fără dragoste de aproapele şi de ceea ce faci. Omul care nu iubeşte, degeaba mai trăieşte.
Moartea le era unica salvare de chinuri. Cu toată ruşinea, Florica recunoaşte că s-a bucurat când surioara Rahira a fost luată de îngeri la ceruri.
Dincolo de orice speranţă a românilor bucovineni şi a confraţilor noştri din Maramureşul istoric, suntem sortiţi să împărţim acelaşi destin vitregit al istoriei – ne desparte de Ţara-mamă acelaşi gard de sârmă ghimpată, înfipt în inima Bucovinei, ce separă şi cele două maluri ale Tisei, unde sufletul românismului e rănit de săgeţile otrăvicioase ale străinilor. De altfel, apele negrei Tise îmi răvăşesc rana din suflet ori de câte ori poposesc pe acest meleag dacic, cu pitorescul dantelat în Balada Mioriţei, asemeni dorurilor ce mă poartă din plaiurile mioritice ale scumpei şi frumoasei noastre Bucovine spre cealaltă, de dincolo de bătrânul Prut, care, de fapt, a rămas, în pofida vicisitudinilor la care au fost supuşi românii băştinaşi, o inimă îngemănată. Evident, şi aici, în dreapta Tisei, ca şi pretutindeni unde bate o inimă de român, înstrăinat de Ţară, soarele speranţei răsare cu acelaşi licăr strălucitor. L-am admirat şi duminica precedentă, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pe stil vechi, de hramul sfântului locaş de închinare din Apşa de Jos, regiunea Transcarpatică, însoţind-o pe Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care a răspuns invitaţiei arhimandritului Ştefan Bileţchi, parohul bisericii locale, care anul acesta a marcat 40 de ani de vrednică activitate misionară, de evlavioasă păstorie Neamului şi Credinţei Străbune.
La Târgul de Sânpetru din acest an, la care au sosit oaspeţi din 18 oraşe ale Ucrainei, din România şi Polonia, au participat şi au luat cuvântul Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Oleksandr Fyşciuk, guvernatorul regiunii, Iaroslav Kurko, prim-locţiitor al preşedintelui Consiliului Regional, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, etc.
Zeci de mii de tineri basarabeni, care au participat cu o săptămână în urmă la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, unde au votat UNIREA cu ROMÂNIA, porniţi chiar atunci din centrul Chişinăului, pe jos, în „Marşul lui Ştefan cel Mare” spre Bucureşti pentru a le cere fraţilor de peste Prut să le accepte UNIREA, au fost întâmpinaţi cu flori şi ovaţii, duminică, în capitala Patriei noastre istorice - ROMÂNIA, unde şi-au adus crezul în reîntregirea neamului românesc.
În vederea aprofundării cooperării între autoritățile locale din Ucraina, România şi Republica Moldova, între 8 şi 11 iulie curent, municipiul Vinnyţa a găzduit prima reuniune de anvergură a reprezentanţilor administraţiilor locale – secretari de consilii judeţene şi municipii din România şi Republica Moldova, iniţiatorul şi sufletul importantului eveniment fiind Serhii Svytko, preşedintele Consiliului Regional Vinnyţa, susţinut de vicepreşedintele Natalia Soleiko, Valerii Korovii, şeful ARS Vinnyţa, adjunctul Andrii Geşko, Volodymyr Renei, adjunct al şefului Direcţiei Principale de Economie, Volodymyr Mereşko, directorul Departamentului Relaţii Externe, avându-i oaspeţi de onoare pe dl Cornel Ionescu, Ambasadorul României în Ucraina, şi dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi.
În pofida, greutăţilor de ordin economic şi politic prin care trece Ucraina, bătrâna şi veşnic tânăra capitală a Bucovinei n-a renunţat la pitoreasca sărbătoare de vară...
În continuarea demersurilor privind unificarea programelor şcolare de învăţământ în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, prin trecerea la o singură programă de studiu în limba română şi pentru instituţiile de învăţământ din Sudul Basarabiei regiunea Odesa, Anatol Popescu – preşedinte al Asociaţiei NaţionalCulturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa a înaintat, la 27 Mai 2015, o cerere către Comisia Relaţii Interetnice a Consiliului Civic de pe lângă Ministerul Culturii din Ucraina (în cadrul ministerului activează Departamentul pentru Culte şi Naţionalităţi). În fapt, a cerut sprijin din partea comisiei, inclusiv la adresa Ministerului Învăţământului din Ucraina, care ignoră în continuare apelurile societăţii civile româneşti din Sudul Basarabiei privind problematica învăţământului în limba română din regiunea Odesa.
Organizată sub patronajul Consulatului General al României la Cernăuţi, la iniţiativa Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea, Clubului „Pozitiv” din capitala Bucovinei, în persoana artistului fotograf Vasile Paladean, membru al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”, Expoziţia internaţională de fotografie „Portrete” a fost vernisată, la 3 iulie curent, în incinta Muzeului Regional de Artă din Cernăuţi, condus de directoarea Inna Kiţul.