19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în Cernăuţi din România

25 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Lumina sfântă a fost preluată, cu binecuvântarea ÎPS Meletie, Mitropolitul Cernăuţiului şi Bucovinei, de protoiereul Gheorghe Covalciuc de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Storojineţ, fiul protopopului de Storojineţ Vasile Covalciuc, un vrednic român şi slujitor al altarului neamului. Astfel Lumina Sfântă a ajuns la Cernăuţi, Ucraina, în ziua Învierii, când se împlinesc două luni de când Rusia a început așa numita „operațiune specială” de denazificare a Ucrainei. În realitate, un război, îngrozitor și odios.

În fiecare an, de Paşti, venim la Stejarul din Codrii Cosminului, să luăm lumina Învierii de la altarul credinţei, curaj, din izvorul vitejiei, şă-i pomenim pe arcaşii lui şi pe Ştefan cel Mare

25 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Pământul acesta ce „respiră româneşte sub picioare”, e „sfinţit de urmele lui Ştefan cel Mare” … Virtutea românească, virtutea strălucită/ De patrie şi lege, aici în sanctuar/ Se ştie-nmormântată. O dalbă zi-i sosită,/ Poporul stă-n genunche s-o-nveţe la altar”, scria în poemul „Închinare lui Ştefan-Vodă” Voievodul poeziei româneşti, Mihai Eminescu, care a luptat pentru reîntoarcerea Bucovinei, răpită de Imperiul Habsburgic, la sânul Patriei, cel care a trăit şi a creat sub semnul neîntrecutului şi neobositului ctitor al Neamului, viteazului „Apărător al creştinătăţii”, Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Teroare împotriva populaţiei Odesei - Astăzi, în Ziua Învierii, 8 localnici au fost omorâţi, un copil de 3 luni, în consecinţa loviturilor cu rachete ruse

24 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, în Ziua Învierii, când oamenii se pregăteau să sfinţească pasca, la Odesa, o rachetă a distrus un bloc înalt - 8 persoane au murit, printre care un copil de trei luni, 18 au fost rănite. În timp ce tatăl a mers să sfinţească pasca, rachetele invadatorilor ruşi au omorât o întreagă familie – bunica, mama şi copilul de 3 ani. Când bărbatul s-a întors, apartamentul era distrus, iar familia ucisă. Bărbatul a căzut fără cunoştinţă.

ÎMPREUNĂ SPRE MIRACOLUL ÎNVIERII

24 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

”Invierea Domnului ne umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire...”, aceste cuvinte și sentimente au fost rostite și trăite de eleviii liceului Petrașivca, care s-au alăturat la acțiunea panucraineană “Dăruiește coșuleșul păcii”. O rază de lumină și multă bucurie s-a văzut în ochișoriii celor 25 de copilași

Dragi români de pretutindeni,

24 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Sărbătoarea Sfintelor Paști ne găsește într-un context tensionat în care, lângă granița noastră, iubirea de Dumnezeu și cea a aproapelui au fost parcă uitate. Ne îndreptăm cu durere gândurile către românii noștri din Ucraina și către toți cei care suferă nedreptățile războiului. Suntem alături de ei și continuăm să construim proiecte acolo unde alții au dărâmat

Comunitatea are cel mai mult de câștigat atunci când recensământul îi numără pe toți!

22 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Comunitatea are cel mai mult de câștigat atunci când recensământul îi numără pe toți!

Un moment important de pe agenda secretarului de stat Gheorghe Cârciu l-a cuprins o întrevedere cu directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae.

22 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Un moment important de pe agenda secretarului de stat Gheorghe Cârciu l-a cuprins o întrevedere cu directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae.

La Cernăuţi. Sunt recunoscător că am avut ocazia să merg în locuri încărcate de istorie, care poartă moștenirea unor mari români: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Aron Pumnul

22 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Am revăzut câteva imagini din vizita noastră de la Cernăuți, din urmă cu fix o săptămână. Sunt recunoscător că am avut ocazia să merg în locuri încărcate de istorie, care poartă moștenirea unor mari români: Mihai Eminescu, Ciprian

Finanțările nerambursabile puse la dispoziție de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în această perioadă, dar și reluarea unor programe reper, precum taberele ARC, au fost printre principalele subiecte atinse în cadrul emisiunii Articolul VII, de la TVR Internaţional.

22 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

În dialog cu Mihaela Crăciun, secretarul de stat Gheorge Cârciu a povestit și despre experiența sa din Franța, unde a trăit aproape 20 de ani, și despre ce înseamnă să îți construiești un nou drum în viață, departe de țară.

Rusia în flăcări! 7 morţi, 27 răniţi, 10 daţi dispăruţi într-un incendiu, izbucnit în oraşul rus Tver, aflat la 160 km nord-vest de Moscova, la Institutul 2 Central de Cercetare pentru Apărare Aeriană și Spațială. Un alt incendiu de amploare a izbucnit la Uzina chimică Dmitrov din orașul rus Kineșma.

21 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

7 morţi, 27 răniţi, 10 daţi dispăruţi într-un incendiu, izbucnit în oraşul rus Tver, aflat la 160 km nord-vest de Moscova, la Institutul 2 Central de Cercetare pentru Apărare Aeriană și Spațială. Un alt incendiu de amploare a izbucnit la Uzina chimică Dmitrov din orașul rus Kineșma. Al 2-lea Institut de Cercetare pentru Apărarea Aeriană și Spațială este un centru de cercetare aflat în subordinea Ministerului Apărării al Federației Ruse, care dezvoltă arme aeriene și spațiale, în special rachete de croazieră, sisteme de apărare aeriană, dispozitive de navigație, sisteme de control, ghidare și orientare a solului, vehicule aeriene și spațiale și mult mai multe altele. Ministerul Apărării al Federației Ruse a adoptat 8 tipuri de sisteme de rachete antiaeriene și 10 tipuri de luptători, la dezvoltarea cărora a participat acest institut de cercetare. Printre dezvoltările institutului se numără sistemul de rachete Iskander. În special, Rusia bombardează Ucraina cu aceste rachete.

Brigada „de onoare” a Federației Ruse a fugit eroic din Ucraina cu toate cele furate – chiar şi closete

20 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhii Kisliţa, a vorbit la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU despre adevăratul „eroism” și „stabilitatea” armatei ruse, care a fugit de la Kiev de trupele ucrainene cu „bunuri jefuite”.

Rusia va cere compensaţii Occidentului pentru sancţiunile impuse după invazia Ucrainei

20 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat miercuri că Rusia va cere compensaţii Occidentului pentru sancţiunile impuse după invazia Ucrainei şi pe care oficialul rus le-a descris drept ilegale, relatează agenţia DPA.

Nicăieri nu e mai bine ca ACASĂ - 1,1 milioane de ucraineni s-au întors în Ucraina de la începutul invaziei ruse

20 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Întoarcerea ucrainenilor în ţara lor sau la căminele lor se face totuşi simţită, astfel încât primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut săptămâna trecută celor care au fost evacuaţi din capitală - până la jumătate dintre cei 2,8 milioane de locuitori ai Kievului - să nu se întoarcă deocamdată. Mass-media locale estimează că circa 50.000 de persoane se întorc zilnic în capitala ucraineană.

Vom continua să organizăm astfel de întâlniri deoarece ne dorim ca românii etnici din Ucraina să știe că suntem alături de ei.

20 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, alături de reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, au discutat despre diferite moduri prin care DRP, împreună cu alte instituții ale statului, le pot veni în ajutor.

Există o amenințare de bombardare a inamicului în aproape toate regiunile Ucrainei - alarmă aeriană la Cernăuţi

18 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Există o amenințare de bombardare a inamicului în aproape toate regiunile Ucrainei - alarmă aeriană la Cernăuţi