01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNUL ALEXEI ALBULESA, CARE A DECEDAT, A FOST MOBILIZAT GRAV BOLNAV

30 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, sute de locuitori ai satului Marşinţi, raionul Noua Suliţă, l-au petrecut în ultimul drum pe consăteanul lor Alexei Albulesa, în vârstă de 43 de ani, care a fost mobilizat de către comisariatul militar raional la 18 martie curent.

NE ŢINE ACEEAŞI CREDINŢĂ, SĂDITĂ ÎN DATINI ŞI GRAI

29 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

În Duminica a III-a după înălţătorul Praznic al Învierii Domnului, numită şi „Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe”, credincioşii ortodocşi din frumoasa şi împătimita noastră Bucovină, monahi şi monahii de la mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa din România, însoţiţi de ÎPS Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, înalte feţe bisericeşti din ţinutul bucovinean, din alte regiuni ale Ucrainei şi din Ţară, s-au aflat în zi de sărbătoare, prăznuindu-le pe Sfintele Femei Mironosiţe, purtătoare de miruri, la Mănăstirea de maici Leorda din Pătrăuţii de Sus, raionul Storojineţ,

Vizita Secretarului de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, la Orhei

28 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Orhei, Republica Moldova, cu ocazia punerii pietrei de temelie a centrului social-cultural „Filantropia” şi sărbătoririi Hramului Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”. Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ierarhii Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Episcopiei Chişinăului.

OAMENI DE AFACERI DIN IAŞI – LA TÂRGUL TURISTIC DIN CERNĂUŢI

28 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dincolo de orice iniţiativă, ţinutul nostru bucovinean are frumoase posibilităţi de a-şi dezvolta potenţialul turistic şi, deci, de a-şi spori încasările în buget, deoarece dispune de reale posibilităţi de recreare şi întremare a sănătăţii, de odihnă şi vizitare. Şi-apoi, dacă înainte vreme asemenea târguri aveau loc în cadrul Iarmarocului de Sânpetru, în acest an organizatorii – Primăria Cernăuţiului şi Departamentul Ecologie şi Turism al Administraţiei Regionale de Stat – au hotărât să înfăptuiască, în ultima sâmbătă a lunii aprilie, pe Piaţa Preasfânta Maria (fosta Piaţă Turcească), un fel de repetiţie a acestui eveniment tradiţional ce a ajuns la ediţia a 10-a. De altfel, această decizie a fost o reuşită, la actuala ediţie a târgului turistic participând peste 50 de firme turistice din nordul Bucovinei, Iaşi, România, regiunile Lviv, Volyn. Ivano-Frankivsk, Ternopil.

ALEEA GLORIEI ÎN MEMORIA OSTAŞILOR CE AU CĂZUT ÎN ESTUL UCRAINEI

27 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

...tinerii ce sunt antrenaţi în munca obştească respectivă, fiind susţinuţi de conducerea locală şi de instituţiile de învăţământ din oraş, au organizat încă o măsură patriotică în centrul nostru regional – în Parcul „Jovtnevyi ” au pus începutul Aleii Gloriei în memoria militarilor ce au murit în zona antiteroristă din estul Ucrainei.

Întrevederea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr cu reprezentanţii Consiliului orăşenesc din localitatea Belgorod - Dnestrovski (Cetatea Albă), şi cu reprezentanţi ai asociațíilor românești

27 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina, o întrevedere cu reprezentanţii Consiliului orăşenesc din localitatea Belgorod-Dnestrovski (Cetatea Albă), precum şi cu reprezentanţi ai asociațiilor românești din regiune și cu reprezentantul asociației romilor din Cetatea Albă.

Întâlnirea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa şi cu reprezentanţi ai mass media de limba română

27 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina, o întrevedere cu liderii comunităţii româneşti din regiunea Odessa şi cu reprezentanţi ai mass media de limba română, la sediul Consulatului General al României.

„NE ÎNTOARCEM CU IMPRESII DE NEUITAT ŞI CU DORINŢA DE A MAI REVENI”

24 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ieri, într-o vizită de lucru şi de informare, în Cernăuţi s-a aflat o delegaţie a Colegiului Naţional de Afaceri Interne, condusă de Cătălin ANDRUŞ, Comisar şef de poliţie, lector universitar doctor, şeful Centrului de Studii Universitare Integrate în Afaceri Interne. Cei 26 de reprezentanţi ai Centrului respectiv ce activează din 2008 în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au avut în centrul nostru regional un program divers şi bogat, dar au rămas mulţumiţi de această aflare în nordul Bucovinei, de întâlnirile şi discuţiile avute la diverse instituţii şi organizaţii din vechea urbe de pe Prut, promiţând să se mai reîntoarcă la Cernăuţi nu o singură dată.

SĂ NE PĂSTRĂM TRECUTUL PENTRU A NE CREA VIITORUL

22 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Centrul Bucovinean Cultural de Studii Metodice, a fost vernisată expoziţia „Interferenţe etnografice”, proiect transfrontalier cu genericul „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, derulat de Muzeul Bucovinei, Suceava, în parteneriat cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți, cu Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți, Republica Moldova, şi Consiliul Judeţean Suceava, fiind finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Vecinătate și Parteneriat și cofinanțat de statele participante în program, având un buget total de 208.500 de euro. Vernisajul de la Cernăuţi a fost precedat de alte două expoziţii, care s-au desfăşurat în februarie-martie la Suceava şi Bălţi.

PRIMARUL DIN MAHALA – FĂCLIA DE VEGHE A SPIRITULUI NEAMULUI

21 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Mă numesc Larisa-Elena Mitu, sunt elevă în clasa a 11-a şi vă scriu din sudul României – oraşul Piteşti, judeţul Argeş. Găsind în Internet informaţii despre românii din comuna Mahala, fapte ce mi-au dat un impuls sufletesc să fac acest pas, adică să vă scriu....faptul că aţi arborat drapelul României pe clădirea primăriei comunei, denotă patriotism şi curaj.

SĂ NU DORMIM: ÎNCEPE DECOMUNIZAREA CERNĂUŢIULUI!

19 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

La Cernăuţi vor fi schimbate denumirile a circa 56 de străzi. Nu se ştie dacă în lista lor a fost inclusă şi „28 iunie”, şi dacă aceasta este considerată ca reminiscenţă a epocii comuniste. Mai avem în oraş şi un tanc cu stea roşie, şi un monument uriaş al soldatului „eliberator”, ce amintesc de începutul celei mai tragice pagini din istoria românilor.

SUNT ROMÂNCĂ ŞI ROMÂNCĂ VOI MURI

17 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Au mai rămas câţiva mohicani, care păstrează focul dragostei de Grai şi Neam în vatră

COLIND PASCAL CU MIHAI MORĂRAŞ

15 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Avem două Putne: una aparţine lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi alta ctitorită de Alexandru cel Bun numită Cernăuţi...

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT DIN CODRII COSMINULUI

14 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

...o tradiţie frumoasă, iniţiată încă la începutul anilor 90 ai secolului trecut, de regretatul protopop al raionului Hliboca Vladimir Borcea, ca în a doua zi de Paşti românii din nordul Bucovinei să se adune la Stejarul lui Stefan cel Mare şi Sfânt din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcaşilor Domnului Moldovei.

ÎN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI A ÎNFLORIT POMUL DRAGOSTEI CREŞTINE

9 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ca o apropiere de focul haric ce pogoară din ceruri în noaptea Învierii au fost cele câteva ore petrecute în atmosfera încondeiată cu har de invitaţii dnei Eleonora Moldovan şi ai persoanelor care au venit cu iniţiativa şi au contribuit la organizarea întâlnirii – Nicolae Toma, redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, şi Societatea ucraineană „Prosvita”