22 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CU MIRCEA LUTIC, SPRE COLOANA INFINITULUI

30 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Crezul meu de cetăţean care mă reprezintă a fost şi este prosperitatea poporului, limba, credinţa, că lupta întăreşte convingerea. Or, cel mai solid paladiu al românilor, smulşi de la sânul Patriei, este limba maternă ce ne-a ocrotit. Dacă am fi pierdut această ocrotire – limba română, probabil, nu mai existam astăzi, nu era în Bucovina nici un român”.

Şapte copilaşi din grupa românească au spus ”Adio” grădiniţei

29 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

...în locul lor vor veni alte scumpe odoraşe ale românilor devotaţi limbii materne.

ÎN CURÂND VOM PLECA ÎN ROMÂNIA FĂRĂ VIZE ŞI GRATIS

27 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Semnarea, la 2 octombrie 2014, de către prim-ministrul României Victor Ponta şi omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk, a Acordului privind micul trafic de frontieră între Ucraina și România ce a intrat deja în vigoare de la 14 mai curent şi prevede călătoria cetăţenilor fără vize şi este aplicabil pentru locuitorii unei zone de 30 km până la 50 km de ambele părţi ale graniţei, cu dreptul de şedere de 90 de zile, de fiecare dată. e un nou succes al relaţiilor bilaterale dintre guvernele român şi ucrainean.

„ACASĂ ÎN EUROPA ”

25 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, în Sala Roşie a complexului „SUMMIT EVENTS & CONFERENCE” din Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalism şi interculturalitate”, organizată de TVR Cluj în cadrul proiectului “Jurnalist în România”...

DUPĂ ZILE CU NORI VIN ZILE CU SOARE

25 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că trăiesc, mă bucur de primăvară

NU E SIMPLU, DAR E FRUMOS SĂ FII ROMÂN LA HORECEA

23 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

După faimoasa „eliberare” din 1940, rămânând nici ţărani, nici orăşeni, românii din Horecea au cunoscut cea mai mare batjocură la care poate fi supus omul gospodar. Li s-a luat tot ce s-a putut răpi...

NE PLÂNGEM EROII ALĂTURI DE MAICA ROMÂNIE

22 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

...ne-am închinat şi noi la locul unde-şi dorm somnul nemuririi mai mult de 600 de ostaşi români, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, şi 400 de martiri asasinaţi în primul an al regimului stalinist în nordul Bucovinei.

CREDINŢA STRĂMOŞEASCĂ – UN ARC DE TRIUMF PESTE TIMP

21 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi credeam că nu există pe pământ un mai mare dor de România decât la noi, românii din Bucovina înstrăinată, am constatat cu tristeţe că o durere asemănătoare au în suflete şi fraţii noştri maramureşeni din dreapta Tisei, căci doare ori de câte ori priveşti prin geam şi vezi România, punându-ţi aceeaşi întrebare: „De ce s-a pus sârma ghimpată ce împarte Bucovina, de ce s-a pus graniţa pe Tisa?”.

Lansare de carte la Societatea “Mihai Eminescu” din Cernăuţi

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Dragi compatrioţi! Duminică, 24 mai 2015, la sediul Societăţii pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi (Piaţa Centrală, 9), va avea loc lansarea cărţilor scriitorilor bucovineni:

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 18 mai 2015, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe. Aceasta este prima reuniune a Grupului de Prieteni organizată în anul 2015 şi cea de-a doua după semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina. Partea ucraineană a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe Pavlo Klimkin.

„CHIŞINĂU ŞI BUCUREŞTI – DOUĂ INIMI ROMÂNEŞTI”

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Ar mai fi şi a treia inimă românească – Cernăuţiul... Mircea Druc este primul care „beneficiază” de un termen nelimitat de a vizita Ucraina, explicit Cernăuţiul, oraşul în care a trăit, a desfăşurat o intensă activitate publică...

CONSULATUL GENERAL AL REPUBLICII POLONIA – LA CEA DE-A CINCEA ANIVERSARE

19 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Dincolo de orice durere, în pofida faptului că România sprijină Ucraina în demersul ei european şi nu numai, avem încă destui „prieteni” venetici care aruncă pietre în ogorul nostru, al românilor băştinaşi, ne bârfesc şi ne ponegresc, or, fiecare judecă după sine, nu avem de ce să ne plângem pe soartă privind susţinerea şi ajutorul ce ne vine ca o lumină salvatoare din Patria noastră istorică şi prin prisma Consulatului General al României la Cernăuţi, în deosebi, în persoana Excelenţei Sale, dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. Şi-apoi ne numărăm şi noi, românii din istorica provincie a României, printre fericiţii, cărora le-a zâmbit norocul să-i aibă, în fruntea misiunii diplomatice române, ca piloni de sprijin şi înţelegere, pe excepţionalii diplomaţi Ilie Ivan şi Romeo Săndulescu, Tatiana Popa şi Eleonora Moldovan. Deşi ultima ne reprezintă cu nobleţă şi vrednicie, provoacă invidia unor răuvoitori, care mereu ne atacă. Dar, oricum, câinii latră, caravana merge.

ZIUA MUZICII STRADALE - LA CERNĂUŢI

17 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 16 mai, în 6 locuri din centrul Cernăuţiului, s-a desfăşurat Ziua Muzicii Stradale ce va decurge sub genericul „Muzica uneşte Europa” şi la care au participat formaţiuni artistice din oraş. De la ora 14.00 până la 22.00, pe 6 scene improvizate în partea veche a „micii Viene”, numite conform stilului muzicii interpretate aici – „Clasică”, „Profesională”, „Acustică”, „Folk”, „Tinerească”, „Principală” – colective artistice de amatori au interpretat piese muzicale de diverse genuri (jazz, rock, folk, hip - hop, perri, muzică clasică, acustică, folclorică, pen, indie, reggae, funk).

SCRIITORUL VASILE POSTEUCĂ A REVENIT LA BAŞTINĂ

13 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 9 mai a.c., de Ziua Europei, în satul Stăneşti, raionul Hliboca, au avut loc două evenimente importante ce vor rămânea în istoria acestei străvechi localităţi – în faţa Complexului Instructiv-Educativ a fost dezvelit bustul consăteanului – scriitorul Vasile Posteucă, care, după ani de pribegie prin diferite ţări, cunoscând chiar viaţa lagărului de concentrare din Buchenwald, datorită operei sculptorului Romi Adam din Alba Iulia, s-a reîntors Acasă în bronz, iar în incinta respectivei instituţii de învăţământ şi-a deschis larg uşile, începându-şi activitatea, Muzeul de etnografie.

INAUGURAREA CENTRULUI CULTURAL „EUDOXIU HURMUZACHI” LA CERNĂUŢI – „NĂDEJDEA NOASTRĂ URCĂ DEALUL...”

11 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Cernăuţiul, Românii sunt iarăşi în sărbătoare. Mai bine zis, arterele Cernăuţiului au pulsat cu sânge românesc, vechea ctitorie a Domnitorului Alexandru cel Bun din nou a luminat cu o strălucitoare feerie a Tricolorului, portului, cântecului şi dansului popular românesc.