24 septembrie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

волог.:

тиск:

вітер:

Parteneri media


O CARTE CÂT ACUTA REVERBERAŢIE A DANGĂTULUI UNUI CLOPOT DE CATEDRALĂ

15 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Două conştiinţe aparţinând unor generaţii diferite, una din Bălţi şi alta din Iaşi, regăsite într-o frumoasă prietenie bazată pe idealul naţional, aruncă un arc peste Prut, realizând o captivantă carte intitulată Declinul istoric al Basarabiei şi Bucovinei. Mărturii şi imagini, apărută la editura PIM din Iaşi, în 2014.

PROGRAMUL DE SUPRAVIEŢUIRE AL GUVERNULUI – PE SPINAREA POPORULUI

13 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

nu ne rămâne decât să ne mângâiem cu speranţă că trebuie să trecem prin ce-i mai rău ca să ajungem la mai binele ce ni-l dorim.

ÎNTÂLNIREA CONSULULUI GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI CU ANTREPRENORII DIN ŢINUT

11 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul acţiunilor întreprinse pentru promovarea mărfurilor şi serviciilor acordate de producătorii bucovineni pe pieţele ţărilor vecine, în incinta Camerei de Comerţ şi Industrie din Cernăuţi, a avut loc întrevederea doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, cu antreprenorii din ţinut.

ÎN DONBAS AU FOST OMORÂŢI 300 DE MILITARI RUŞI DIN TRUPELE DE ELITĂ

11 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina. „Gazprom”-ul mizează pe Turcia ca țară de tranzit pentru livrările spre Europa .

DIRECTORUL ION TCACI (1945-1951) – SALVATORUL LIMBII ROMÂNE LA BOIAN

7 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ironia sorţii e că un bărbat de origine ucraineană a deschis şcoală românească, ca peste ani românii băştinaşi s-o ucrainizeze.

MARAMUREŞENII ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

5 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Expoziţia de fotografii „Maramureşenii în primul război mondial”, organizată de Muzeul Mureşului din Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a fost inaugurată miercuri în incinta Societăţii pentru Cultura Românească ”Mihai Eminescu”, bucurându-se de un numeros şi select public –conducători ai societăţilor naţional-culturale româneşti, lectori universitari, politologi, profesori şcolari , studenţi ş. a.

CUM NE COMPORTĂM CU CEL MAI BUN PRIETEN?

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Prin anul 1968, dacă nu mă înșel, în Asia Mijlocie a fost un mare cutremur. La periferia orașului Tașkent trăia un gospodar, care avea un câine. Ținea mult la patrupedul său și-l lăsa să umble liber prin ogradă. Într-o noapte, câinele a intrat în casă, începând să tragă plapuma de pe stăpânul său, care dormea buștean. Omul s-a trezit și a început să râdă, crezând că animalul are chef de joacă. L-a dat afară și și-a continuat somnul.

MAI BINE PE RUINELE DE-ACASĂ, DECÂT PĂHARUL CU PELIN AL BEJENIEI

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rândurile de morminte anonime, sutele de morţi neidentificaţi în morgile din sud-estul Ucrainei, zecile de cadavre în putrefacţie mă înfiorează zilnic, de când s-a semnat memorandumul de la Minsk şi Europa cere tot mai insistent să se respecte acordul privind încetarea focului de către toate părţile implicate în războiul din Ucraina.

FILOZOFIA VIEŢII, ÎNVEŞNICITĂ ÎN IMAGINI ARTISTICE

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...etnici români şi ucraineni au dat mâna la un eveniment cultural-artistic – expoziţia de fotografie artistică, realizată în Tabăra Internaţională „Fotoetnografica”. Vernisată în incinta Administraţiei Regionale de Stat, unde şi-au expus lucrările cinci artişti fotografi din România – Felician Săteanu, Vasile Timur Chiş, Gheorghe Petrilă, Daniela Stănoiu, Ilie Tudorel şi 2 din Ucraina – cernăuţenii Nicolae Hauca şi Dan Ceuca,

LA CERNĂUŢI, ÎN HORA UNIRII

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce la Alba Iulia se desfăşurau, sub nimbul UNIRII, două evenimente majore pentru români – Ziua Naţională şi lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni, în provincia istorică a României – în dulcea Bucovină a lui Eminescu – graţie Consulatului General al României la Cernăuţi, românii îşi sărbătoreau Visul de Aur – 96 de ani de la UNIREA cu Patria-mamă. La 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, alături de românii care poartă în suflet aceleaşi doruri şi aspiraţii, s-a aflat şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, însoţit de consulul general, dna Eleonora Moldovan, de domnii Ionel Ivan, ministru consilier, consulul Edmond Neagoe cu familiile Domniilor Sale, precum şi întreaga echipă a misiunii diplomatice române.

ÎN TEMPLUL MAGULUI VÂNĂTOR DE CLIPE

2 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Am văzut România cu ochii lui Vasile Paladean, am îndrăgit-o cu inima lui.

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

30 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaționalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume.

PLÂNGE INIMA, SUSPINĂ, PENTRU TINE, BUCOVINĂ…

29 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Adevărul e că manifestarea de suflet, consacrată întregirii Neamului, a adunat români din sudul şi nordul Bucovinei, care poartă în suflet aceleaşi doruri şi aspiraţii, sala spaţioasă a redacţiei devenind arhiplină.

Rezultatele concursului de eseuri

29 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE) anunță câstigatorii concursului de eseuri "Identitate românească în spațiul european", dedicat Zilei Naționale a României și destinat tinerilor români din regiunile ucrainene Transcarpatia, Cernăuți și Odesa.

UN ULTIM CUVÂNT DE „ADIO!” MAESTRULUI ION MATVIEVICI

28 noiembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

... numărându-se printre personalităţile marcante, care au prezentat cu demnitate neamul românesc în Bucovina înstrăinată, vorbea o limbă frumoasă şi curată ca lacrima izvoarelor.