28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ministrul Dan Stoenescu: Un fond de investiții pentru diaspora ar permite întoarcerea românilor acasă

22 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dan Stoenescu, ministrul care va coordona relația cu românii din străinătate, nu crede într-o repatriere masivă a celor care trăiesc dincolo de frontiere. Totuși, aceștia ar putea fi atrași în proiecte de afaceri derulate în România, prin crearea unui fond de investiții pentru diaspora și prin facilitarea accesului la fondurile europene.

AM VENIT SĂ COLINDĂM…

21 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi Porţile Lerului s-au deschis duminica precedentă în frumoasa noastră Bucovină fără troiene spulberate şi cu arome primăvăratice, efervescența datinilor şi obiceiurilor moştenite din moşi-strămoşi, spectaculozitatea pieselor şi fineţea veşmintelor populare, scoase de zile mari din lada cu zestre a bunicilor, colindele inedite şi pluguşoarele, cu clinchet argintiu de clopoţei, trase de plăvani-năzdrăvani din Voloca, Cernăuţi şi Pătrăuţi până la Straja, România, ca bobul Graiului semănat să crească şi să rodească, mânaţi de cei mai vrednici românaşi de pe plaiurile mioritice, au adus lumină şi miracul din oaza Datinii Străbune în Pomul de Crăciun la ce-a de-a XXI-a ediţie a Festivalului „Florile Dalbe”, organizat tradiţional de Societatea „Mihai Eminescu”.

„CEI CARE-ŞI ONOREAZĂ TRECUTUL, AU ŞANSĂ PENTRU VIITOR”

20 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... probabil, nu a fost doar o simplă coincidenţă ca Societatea Regională „Golgota” să convoace conferinţa de dare de seamă anume în înălţătoarea zi a Sfântului Ierarh Nicolae (pe stil vechi) – biruitorul, viu fiind încă în memoria urmaşilor calvarul prin care a trecut neamul nostru după „eliberarea” ţinutului de către ocupanţii bolşevici, acea pagină neagră din istoria românilor bucovineni, înstrăinaţi de Patrie printr-un gard de sârmă ghimpată, înfiptă în inima şi sufletul lor ce încă mai sângerează. De altfel, această divină zi deschide pentru noi, românii din Bucovina cedată, nu doar oaza sărbătorilor creştine de iarnă, ci şi speranţa în biruinţa binelui asupra răului, în Ziua cea Mare a Libertăţii, că, sub picătura lacrimii de aproape 75 de ani a unui neam stefanian, va cădea şi zidul de piatră ce separă o Inimă de Mamă-Ţară.

MI-A VINDECAT INIMA UN CADOU MUZICAL DE EXCEPŢIE

16 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Mă durea rău inima din cauza unui necaz în familie şi cântecul m-a vindecat. Vasile Şoimaru mi-a făcut o mare surpriză, aducând cu sine trei muzicanţi renumiţi din Basarabia – Vasile Iovu, cu fermecătorul său nai, Simion Duja, maestru la clarinet, şi Petre Neamţu, virtuoz al acordeonului

Cu trandafiri, dar şi cu puţină bătaie

15 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Liderul fracţiunii BPP, Iuri Luţenko, şi-a cerut scuze pentru comportarea nedemnă a colegului bătăuş, care de acum, fiind exclus din BPP, este deputat independent...

Campania OAMENII TIMPULUI 2015 și-a desemnat câștigătorii!

14 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ediția a II-a a Campaniei OAMENII TIMPULUI a ajuns la final. Ceremonia de acordare a premiilor din acest an a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Gala Extraordinară OAMENII TIMPULUI a fost transmisă în direct de postul Realitatea TV.

LACRIMI DIN UCIGĂTORII ANI AI FOAMETEI, 1946-1947

14 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Au fost condamnaţi la 10 ani de puşcărie, cu confiscarea celor trei săcuşori de pâine. Şi-au ispăşit pedeapsa tocmai după cercul polar, în cea mai groaznică închisoare din imperiul sovietic – la Norilsk.

Petre Guran, noul director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni

14 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a numit pe domnul Petre Guran în funcţia de director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.

CELE MAI ADÂNCI MULŢUMIRI ŞI APRECIERI PENTRU CURAJUL CE-L AVEŢI DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME

11 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

D-nă Felicia Nichita-Toma! Vă urmăresc cu mult interes articolele, pe care le publicaţi şi vă felicit, o adevărată hrană spirituală! Aceleaşi gânduri am şi pentru dna Maria Toacă! Doresc să vă mulţumesc pentru frumosul ciclu, dedicat poetului şi luptătorului Dumitru Paulescu în „Zorile Bucovinei”, aşezat (precum se cuvine) la loc de cinste, alături de mulţi alţi români de frunte ai Bucovinei lui dragi, pe care a purtat-o în suflet până în ultima clipă a vieţii.

TOTUŞI, EXISTĂ IUBIRE DE… CARTE

8 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi erau grăbiţi, dnii Vasile Şoimaru şi Nicolae Rusu au găsit timp să intre la „Zorile Bucovinei”. Găzduiţi de redactorul-şef Nicolae Toma, oaspeţii din capitala Moldovei, împreună cu prietenul lor Vasile Botă, s-au regăsit la redacţia noastră în atmosfera eminesciană şi s-au reîntâlnit cu Ştefan cel Mare.

ION MUNTEAN: „VIITORUL ŢINUTULUI BUCOVINEAN E ÎN STRÂNSĂ COLABORARE CU UE”

7 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Vecinătatea cu România va permite ţinutului nostru să preia experienţa ei privind atragerea granturilor şi creditelor europene. Anume cu ajutorul mijloacelor băneşti europene se va dezvolta businessul, vor fi create noi locuri de muncă şi va fi reînnoită infrastructura regiunii. De altfel, viitorul ţinutului bucovinean e în strânsă colaborare cu UE”, e convins Ion Muntean.

CONSTANTIN POPOVICI – AMBASADOR AL PRIETENIEI ŞI PĂCII

7 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vineri, 4 noiembrie a.c., la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi cu limba română de predare, s-a desfăşurat manifestarea comemorativă „Cinci ani fără Popovici…şi cu el”, consacrată academicianului AŞ a Republicii Moldova şi academician de onoare al AŞ din Ucraina, Constantin Popovici, doctor în filologie, unul dintre cei mai recunoscuţi eminescologi din lume.

O viaţă şi un destin de artist: Maestrul Ion Paulencu la 75 de ani

6 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Lumea muzicală academică marchează în acest an un important jubileu de creaţie – aniversarea a 75-a a Maestrului Ion (Ioan) Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova, renumit cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, profesor de canto, îndrumător al tinerelor talente, actor, scenarist, realizator de emisiuni radiofonice, pasionat culegător şi propagandist al moştenirii muzicale tradiţionale, fondator şi conducător al formaţiilor folclorice, preşedinte al Societăţii Culturale "Salvaţi Folclorul", personalitate culturală polivalentă, un veritabil exponent al tezaurelor umane vii.

VIVAT MAESTRO!

5 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 5 decembrie, distinsul meu consătean, faimosul „TRANDAFIR de la Moldova”, cu rădăcini în glia de vrednici români, comuna Voloca, Maestrul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Moldova, solist al Operei Naţionale, Preşedintele Societăţii Culturale „Salvaţi Folclorul”, conferenţiar universitar, mândria noastră, a tuturor românilor, zeul ce cu vocea-i măiastră stăpâneşte piscurile operei româneşti, revărsând razele luminii şi speranţa dăinuirii în suflete dornice de frumos, îşi sărbătoreşte jubileul de 75 de ani.

INTERVIU CU EXCELENŢA SA, DNA ELEONORA MOLDOVAN, CONSULUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

4 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... în primul rând, dorim să vă mulţumim din suflet pentru sprijinul comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, istorica provincie a României, în special, pentru eforturile depuse de Dumneavoastră, membrii misiunii diplomatice pe care o conduceţi,