01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

OASPEȚI DIN ROMÂNIA LA HRAMUL BISERICII DIN HERŢA

17 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Joi, 12 decembrie, la sărbătoarea creștină a Sf. Spiridon, considerat vindecător al bolnavilor şi făcător de minuni, la biserica din Herţa, avându-l ca patron, a fost zi de sărbătoare. În ultimii ani, prin eforturile enoriașilor în frunte cu preotul paroh Nectarie Balan, au avut loc ample lucrări de restaurare după lunga perioadă ateistă. Mai lipsea un clopot mare, cu sunet amplu, care să-i cheme pe herţeni la slujbe.

Tradiţionala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”

15 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Vă invităm cu drag la tradiţionala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, organizată de Societatea „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. Manifestarea va avea loc duminică, 22 decembrie 2013, în sala Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi (str F. Şchiller, 11), între orele 12.00-15.00

REVOLUŢIE – ÎN UCRAINA

13 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Peste 1 milion de protestatari s-au adunat pentru a doua oară, timp de două săptămâni, pe „Euromaidan”-ul din Kyiv... Demonstranţi din majoritatea regiunilor din Ucraina, susţinuţi de preoţimea ucraineană, părăsesc Maidanele locale pentru a se deplasa în inima ţării şi a se alătura celor de pe „Euromaidan”-nul din Kyiv. Plângând în hohote şi îmbrăţişându-i pe feciori, soţi, fraţi, taţi, mamele, soţiile, copiii îi petrec parcă ar merge la război.

TOTUL PENTRU MAIDAN, TOTUL PENTRU VICTORIE!

8 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Poate unii încă nu înţeleg ce-i îndeamnă pe ucraineni, în număr de sute de mii, să-şi pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa, protestând pe Maidan, de ce nu stau la călduţ în casele lor, privind la televizor poveşti despre traiul prosper şi fericit asigurat de guvernul lui Azarov. Lăsând la o parte pasiunile politice şi interesele politicienilor ce trăiesc pe banii oligarhilor, ne vom referi la principalul motiv...

REVOLUŢIE - ÎN UCRAINA

4 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Sute de mii de ucraineni, majoritatea tineri, au împânzit pieţele oraşelor ţării, cerând demisionarea guvernului lui N. Azarov, impeachment-ul lui V. Ianukovyci.

LA MULŢI ANI ROMÂNIA! TRĂIASCĂ UNIREA! LA MULŢI ANI ROMÂNI!

2 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Sub această formulă a continuităţi s-au desfăşurat, la Cernăuţi, în Bucovina istorică, sub auspiciile Consulatului General al României la Cernăuţi, festivităţile prilejuite de marcarea a 95 de ani de la MAREA UNIRE din 1918. În unison cu emoţiile sărbătorii de 1 Decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – au bătut şi inimile tuturor celor cu dragoste şi dor de Ţară în suflet.

„ÎN DIPLOMAŢIE, CA ŞI ÎN POLITICA EXTERNĂ ÎN GENERAL, EXISTĂ UN PRINCIPIU, CEL AL CONTINUITĂŢII”

1 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Interviu cu dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ ÎN LUME

30 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La 1 Decembrie, Patria noastră istorică, România, își sărbătorește Ziua Națională – unirea tuturor principatelor într-un stat unitar, realizată în 1918. Românii, aruncaţi de valurile destinului în întreaga lume, cu dor şi speranţe în suflete, şi-au păstrat neîntinate Limba şi dragostea faţă de Neam şi Ţară.

Comori de suflet ale satului bucovinean

29 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Activitatea de bilanț a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a fost reprezentată de spectacolul final cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean”, găzduit în Casa de Cultură din Iordănești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, pe data de 24.11.2013.

ACADEMICIANUL ALEXANDRINA CERNOV – „SUFLETUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI”

28 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În suita de manifestări, organizate cu sprijinul şi bunăvoinţa excepţionalei doamne Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, în preajma Zilei Naţionale a României, s-a intercalat excelent şi un eveniment deosebit – jubileul de 70 de ani al dnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul „Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.

„Republica Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius”

22 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat la 19 noiembrie, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu tema „Republica Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius” în parteneriat Asociaţia Convergenţe Europene, Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina.

Readucerea in țară a Monezilor Dacice

20 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor mijloace materiale de probă, aparţinând tezaurelor dacice sustrase: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013). Acţiunile de recuperare au avut drept obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea Convenţiei UNIDROIT sau a Convenţiei europene de asistenţă judiciară reciprocă, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

LEPRA DIN SUFLETELE NOASTRE

20 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

...ne facem a nu şti cum şi de unde astăzi ne afectează tot mai adânc acest morb al lepădării de tot ce am avut sănătos în trecut, de parcă identitatea naţională şi limba maternă ar fi „bacilul lui Hansen”, provocător de lepră.

„AVEM CEA MAI BUNĂ MILIŢIE DIN UCRAINA”?!

12 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La capitulul sancţiunilor administrative a fost trecut şi cazul de vandalism săvârşit în noaptea de 14 spre 15 iunie a.c. asupra monumentului Poetului nostru naţional Mihai Eminescu, dezvelit la Hliboca... prea devreme am uitat de acest incident oribil...

NOI SUNTEM ROMÂNI, NOI SUNTEM PE VECI AICI STĂPÂNI

11 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La baştina cărturarului şi iluministului Gheorghe ASACHI s-a făcut din nou lumină. Or, graţie distinsei profesoare, artiste şi ziariste, dnei Eugenia CIMBOROVICI-TEODOREANU, preşedinta Fundaţiei Civice Raionale „Gheorghe Asachi” Herţa, cea care-i veghează memoria, s-a prelins din nou o lacrimă în veşnicia celui care a stat la rădăcini, care ne-a deschis drumul spre cunoaştere, ne-a adus lumină în viaţă, dând undă verde dulcelui nostru grai românesc, cu contribuţia căruia au fost deschise primele şcoli, prima tipografie, care a pus bazele cuvântului scris, editând şi prima gazetă în limba română. Şi cu toate că cei aleşi, care au venit şi în acest an cu neuitare şi dor în inimi la bustul marelui cărturar al neamului de pe istorica alee a vechiului parc din centrul Herţei au fost puţini la număr, în sufletele lor palpită cu adevărat dragostea şi admiraţia, respectul faţă de ilustrul lor înaintaş Gheorghe ASACHI, faţă de proeminentele personalităţi herţene, deschizătoare de noi orizonturi.