03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„Mulțumesc România!”- România revocă toate tipurile de permise internaționale pentru transportatorii ucraineni

6 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Inovația a intrat în vigoare la miezul nopții. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al infrastructurii Mustafa Nayem. „Mulțumesc România! Am primit confirmare oficială de la colegii noștri români despre revocarea completă a tuturor tipurilor de permise internaționale pentru transportatorii ucraineni”, a scris Mustafa Nayem pe pagina sa de Facebook.

ÎN CERNĂUŢI A ÎNFLORIT MAGNOLIA – E TRIST SUFLETUL ROMÂNESC LA CERNĂUŢI

6 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

E tristă această primăvară nu doar la Cernăuţi, ci în întreaga Ucraină. S-ar părea că după iarna mohorâtă şi friguroasă, seninătatea şi căldura primăverii nu pot decât să ne umple sufletul de bucurie şi inimile de speranţă, deşi adevărul astăzi e altul - primăvara ne face să ne gândim cât de fragili, vulnerabili, în nesiguranţă suntem, cât de mult depindem de mofturile, cruzimea şi nebunia unor criminali care hotărăsc destinele omeneşti.

Lucrăm la noua strategie pentru românii de pretutindeni!

6 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, experți în cadrul proiectului cu finanțare europeană derulat de către DRP, au avut două consultări cu reprezentanți ai mediului asociativ din diaspora.

Asociațiile, fundaţiile, unităţile de cult și organizaţiile neguvernamentale ale românilor din Ucraina pot depune cereri pentru programul de granturi până la 15 aprilie 2022.

6 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Vă așteptăm, în continuare, cu proiecte pentru granturile disponibile! Echipa noastră de experți vă stă la dispoziție pentru a vă răspunde la posibilele nelămuriri legate de acest tip de finanțare“, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu în cadrul întâlnirii săptămânale cu reprezentanții mediului asociativ din Ucraina.

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales astăzi, 5 aprilie 2022, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române,

5 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales astăzi, 5 aprilie 2022, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani.

190 de propuneri de proiecte transmise la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), până la 31 martie 2022!

5 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

190 de propuneri de proiecte transmise la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), până la 31 martie 2022!

Republica Moldova este "cel mai vulnerabil" vecin al Ucrainei

5 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Republica Moldova este "cel mai vulnerabil" vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi per capita, a declarat, marţi, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform).

Fântâna Albă – tragedia unui neam

5 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria neamului românesc, tragedia de la Fântâna Albă, unde au fost împușcați mii de români nevinovați. Cu părere de rău la această tristă comemorare s-a mai adăugat acum și tragedia unei țări întregi, bântuită de cruzimea războiului ce a provocat atâtea victime umane și pierderi enorme de bunuri materiale.

„Nepoata rănită a fost răpită de ruși”: refugiatul din Mariupol s-a adresat presei din Cernăuți - rrușii deportează ilegal mii de locuitori ai Mariupolului în Rusia, buneii au frică s-ă n-o ducă şi pe Kira

4 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Kira, în vârstă de 12 ani, a fost rănită pe o mină ce a explodat, când încerca să fugă din Mariupol. Rușii au deportat-o ​​ilegal la spitalul din Donețk. Acum, bunicul și bunica, care şi-au găsit adăpost în Cernăuţi, încearcă să o salveze pe nepoată.

În Bucea a fost descoperită o groapă comună cu aproape 300 de oameni ucişi, zeci de cadavre pe străzi

4 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Primarul municipiului Bucea, Anatol Fedoruk, a spus că în oraș a fost găsită o groapă comună, unde au fost îngropate aproximativ 300 de persoane, zeci de cadavre zaceau pe străzi, unele dintre ele cu mâinile legate. Sursa: AFP, consilier al șefului OP Mihail Podolyak pe Twitter

Bogdan Aurescu: Curtea Penală Internaţională trebuie să acţioneze imediat pentru a investiga crimele comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina

4 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Curtea Penală Internaţională trebuie să acţioneze imediat pentru a investiga crimele comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, în cazul cărora răspunderea aparţine Rusiei, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după consultărilor avute cu omologul său din Estonia, Eva-Maria Liimets.

Vasili Rozanov – ”Nu suntem o națiune, ci un iad nebun”.

4 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Scriitori ai Rusiei care și-au exprimat părerile despre propriul lor popor: Mihail Bulgakov – ”Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași” • Maxim Gorki – ”Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”

Mărturii din iadul din Ucraina - The Times: „Soldații ruși mă violau în timp ce fiul meu înspăimântat plângea”

3 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

...acesta nu este numele real al ucrainencei. Nici numele fiului ei nu este Alexei. Cu toate acestea,aceste nume au fost alese pentru a spune în siguranță povestea despre cum soldații ruși au invadat casa oamenilor, i-au jefuit, l-au împușcat pe bărbatul femeii și apoi au violat-o timp de câteva ore, pe 9 martie. Autoritățile ucrainene au raportat crime sexuale sistematice împotriva femeilor, comise de trupele ruse. Violul adăugat la arsenalul lor deja crud și arhaic. Ministrul de externe Dmitri Kuleba încearcă să obțină dreptate prin Curtea Penală Internațională, deoarece violul este o crimă de război din 2008

Femei goale moarte, pe care au încercat să le ardă: în timpul retragerii din regiunea Kiev, ocupanții au lăsat munți de cadavre ce zac pe drumuri.

3 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Fotografii groaznice au fost publicate de postul de televiziune Ucrainski novinî.Bucha, regiunea Kiev. Cadavrele unor oameni cu mâinile legate, împușcaţi de soldații ruși, zac pe străzi. Așa arată fascismul rusesc. Fotografia prezintă civili uciși împușcați de ocupanți în Motyzyn. Două femei și patru bărbați. Ucişi dintr-o lovitură în ceafă. Unii oameni au mâinile legate la spate.Sub pătura sunt 4-5 femei goale moarte, pe care criminalii de război ruși au încercat să le ardă.

Regiunea Kiev eliberată de invadatori - Maliar

2 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Armata rusă a părăsit complet cartierul Brovarski din regiunea Kiev Reamintim că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 1 aprilie că apărătorii noștri au eliberat deja aproape 30 de așezări din direcțiile Kiev și Cernihiv de forțele de ocupație. Potrivit secretarului NSDC, Aleksey Danilov, părți din