06 aprilie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Situația minorității române din Ucraina – pe primul plan

7 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia noului preşedinte al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE.

Recensământul identității ori mormântul…?!

4 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Lung e drumul şi cotit…, dar mergi pe el Drept, ca să nu te clatine îndoielile şi vei ajunge la împlinire… Speranţă! Credinţă! Victorie!

IANUKOVYCI – O MARIONETĂ ÎN MÂNA LUI PUTIN

4 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

În organul legislativ care i-a dat mandat preşedintelui rus pentru agresiunea militară fac parte opt membri originari din Ucraina...

CANCELARUL GERMAN ÎI CERE LUI PUTIN SĂ RESPECTE INTEGRITATEA TERITORIALĂ A UCRAINEI

3 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

VETO PE DECIZIA PARLAMENTULUI PRIVIND ABROGAREA LEGII LIMBILOR

Lansarea cărţii electronice „Povestea Moldovei" la Cernăuţi

3 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

La sediul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a avut loc lansarea cărţii electronice „Povestea Moldovei".

Vezi cine a câştigat trofeul festivalului Mărţişor Dorohoian!

2 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Festivalul Mărţişor Dorohoian şi-a desemnat, duminică seară, câştigătorii. Marele trofeu al concursului internaţional de muzică aflat la a 31-a ediţie a fost cucerit de ucraineanul Alexandru Gheorghe Tărâţeanu (foto), care a concurat la categoria de vârstă 16- 25 de ani.

Intervenţia trupelor ruse în Crimeea

2 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

În Crimeea se încearcă excluderea autonomiei din componenţa Ucrainei şi alipirea ei la Rusia.

Vernisaj cu Mărţişori la Cernăuţi

1 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociația Fotografilor Profesioniști ”Foto Club Pro Arad”, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Organizaţia regională Cernăuţi a Uniunii Artiştilor Fotografi din Ucraina, Fotoclubul «Pozitiv» Cernăuţi, Ucraina, au vernisat, la Galeria „Euro Foto Art”, expoziţia Taberei Internaţionale de fotografie Art-Image 2013, ediţia a doua, unde a fost prezentat şi catalogul cu acelaşi titlu.

Băsescu: Prezenţa trupelor Rusiei în Ucraina fără acordul acesteia poate fi considerată agresiune

1 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei, potrivit unui mesaj al preşedintelui Traian Băsescu.

MĂRŢIŞORUL ÎNDOLIAT NU TREBUIA NEAPĂRAT AMÂNAT

1 martie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mărţişorul îndoliat putea să nu fie anulat, dacă se convenea cu participanţii în privinţa unui repertoriu adecvat momentului.

DIN ROSTOV-PE-DON IANUKOVYCI SE CONSIDERĂ PREŞEDINTE ŞI DELIREAZĂ DESPRE VIITORUL UCRAINEI

28 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Informaţia difuzată ieri, 27 februarie, că Viktor Ianukovyci a cerut protecţia Rusiei şi a fugit pe calea aerului, aterizând la ora 22.00 pe aeroportul militar din Rostov-pe-Don s-a confirmat astăzi.

Răniții EuroMaidanului vor fi aduși în România mâine

28 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Misiunea umanitară, prin care 12 persoane rănite în timpul recentelor proteste de la Kiev vor fi aduse a tratament în România, va avea loc sâmbătă, 1 martie.

ARSENI IAŢENIUK – NOUL PRIM-MINISTRU AL UCRAINEI

27 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Garanţie şi dreptul la dezvoltare fiecărei etnii minoritare, atât în vestul, cât şi în estul şi sudul Ucrainei, indiferent de limbă şi religie

12 răniți ai EuroMaidanului vor fi tratați în România

27 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un avion militar de la București în care se va afla o echipă din cadrul SMURD București va prelua de la Kiev 12 persoane care au fost rănite în timpul recentelor evenimente care au avut loc în Ucraina. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, misiunea umanitară vine ca urmare a solicitării Ucrainei către MAE român, prin ambasada României la Kiev.

LENIN „A MURIT” ŞI LA TĂRĂSĂUŢI

25 februarie 2014 | Categorie: Noutăţi

nu m-a mirat că a „căzut” Ilici, căci cu o zi înainte în Ucraina au fost distruse mai mult de o sută de monumente...