19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Cu banii aprobați de la București, ziarul „Zorile Bucovinei” nu poate să supravieţuiască, dar nici să moară nu avem dreptul să-l lăsam

3 mai 2019 | Categorie: Noutăţi

Date publicităţii, rezultatele primei sesiuni de finanţare a proiectelor pe 2019, înaintate de comunităţile istorice Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), au stârnit diferite reacţii în comunitatea noastră. Unii, pe bună dreptate, au pentru ce se bucura, alţii, după cum reiese din ecourile apărute, se simt roşi de invidie faţă de cei mai norocoşi ca ei. Pentru noi, ziariştii de la „Zorile Bucovinei”, suma aprobată de MRP ne trezeşte mai multă nelinişte decât bucurie.

„MIORIŢA” DIN BOIAN ÎN FRUMOASA TRADIŢIE PASCALĂ „HRISTOS A ÎNVIAT!”

2 mai 2019 | Categorie: Noutăţi

...în pofida tuturor negurilor ce se mai abat asupra existenţei noastre ca neam, acest tezaur străbun ce dăinuie şi prin „Doina” lui Eminescu e cea mai frumoasă zestre a românului din Marele Boian. Păstrate cu dragoste în salba Datinii străbune, aceste sacre mărgăritare ale unui neam de viţă aleasă au strălucit în frumoasa diademă a tradiţiei, împletită cu iscusinţă de membrii Ansamblului folcloric de dans „Mioriţa”, conducătoare artistică Maria Basaraba, în impresionabilul spectacol „Hristos a Înviat!”, dedicat sărbătorilor pascale.

FESTIVAL PASCAL SUB AER LIBER

1 mai 2019 | Categorie: Noutăţi

În cadrul Festivalului a activat orăşelul de suvenire şi expoziţia produselor confecţionate de meşteri populari, au fost organizate master-class de încondeiere a ouălor.

FRUMUSEŢI BUCOVINENE - CÂMPUL DE LALELE DIN MAMAIVŢÎ

1 mai 2019 | Categorie: Noutăţi

În a doua zi de Paști, în s. Mamaivţi, raionul Chiţmani, s-a desfășurat Festivalul de lalele, în ultimii ani devenind una din cele mai populare atracţii turistice din ţinut.

HRISTOS A ÎNVIAT ÎN LACRIMA LIMBII ROMÂNE

30 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cedăm şi pierdem, amare ni-s zilele şi grea crucea predestinată de destin. Anul acesta pentru noi, românii din nordul istoric al Bucovinei, Hristos a Înviat în lacrima limbii române. Or, tradiţionalul pelerinaj pascal la legendarul Stejar al lui Ştefan cel Mare din faimoşii Codri ai Cosminului din lunea Luminatei Sărbători s-a desfăşurat sub semnul îndoliat al limbii române

HRISTOS A ÎNVIAT ! PAȘTE FERICIT !

28 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Sărbători fericite!

PARLAMENTUL DE LA KIEV A ÎNCHIS AERUL LIMBII ROMÂNE…

25 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

N-au susţinut controversata lege 4 parlamentari din regiunea Cernăuţi – Grigore Timiş „s-a abţinut”, Viktor Korol – absent, Myhailo Papiev (Blocul de opoziţie) – „împotrivă”, Ivan Mirnyi (Blocul de opoziţie) – „împotrivă”.

Simpozionul «Cetățile lui Ștefan cel Mare, istorie și simbol»

24 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cetatea Hotinului și ținutul cernăuțean a fost prezentată de profesorul de istorie, arheologul Nicolai Bodnariuc,

LA HRAMUL SFINTEI MĂNĂSTIRI VORONEŢ, CU RUGĂCIUNI PENTRU ROMÂNII ÎNSTRĂINAŢI

23 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

La ceruri s-a înălţat ruga ca Dumnezeu să ne dea putere de a ne apăra fiinţa naţională şi limba română...

Klaus Iohannis l-a felicitat pe noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

...îmi exprim încrederea că, prin dialog și demersuri comune, vom putea să contribuim la consolidarea și diversificarea relațiilor dintre România și Ucraina, în sprijinul integrității teritoriale și al securității Ucrainei, precum

Discipola cunoscutului cântăreţ Dan Balan a câştigat trofeul la „Vocea Ucrainei”

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Patru concurenți au luptat în finala celui de-al 9-lea sezon al concursului „Vocea Ucrainei” pentru marele trofeu și premiul special – un apartament cu trei camere în centrul Kievului.

VICTORIE EVIDENTĂ PENTRU ZELENSKI – PIERDERE ZDROBITOARE PENTRU POROŞENKO

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cert, prea mare a fost dezamăgirea populaţiei, ucrainenii fiind hotărâţi să aleagă un preşedinte salvator, n-au ieşit la protest pe maidan, precum în 2013, i-au înaintat lui Poroşenko nota de plată, răsplătindu-l cu voturi după merite. Fostul garant nu a reuşit nici să pună capăt războiului din Donbas, nici să stârpească corupţia,

LA MULŢI ANI DE FLORII!

21 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

E UN MARE PĂCAT LEPĂDAREA DE NEAM ŞI LIMBA MATERNĂ

17 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Pentru românii înstrăinaţi nu există protector mai de nădejde decât Mihai Eminescu. Uniţi întru Eminescu, putem învinge obstacolele ce ne îndepărtează de limbă, credinţă şi tradiţii...

PROIECT DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL - INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN ROMÂNIA ŞI CERNĂUŢI

16 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Delegația de la Școala medie nr. 13 din Cernăuți a fost condusă de doamna Eugenia Facaș, director, avându-l ca profesor coordonator pe domnul Nicolae Costaș. Delegația cadrelor didactice din România a fost condusă de doamna Ilina Lavinia, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Hunedoara, delegație din care au făcut parte 15 persoane, reprezentând nu numai liceele semnatare ale proiectului, dar și alte instituții de învățământ, precum Colegiul Național Pedagogic Regina Maria din Deva, Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva, precum și Muzeul Castelul Corvinilor, reprezentat de domnul director Sorin Tincu.