18 ianuarie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ministrul Bogdan Aurescu a inaugurat Centrul de Informare al României la Comrat, Republica Moldova

17 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Centrul are, între atribuții, asigurarea condiţiilor didactice şi materiale pentru studierea limbii române de către studenţi, profesori şi publicul interesat din regiune; găzduirea unor evenimente culturale şi de diplomaţie publică şi culturală; promovarea culturală, educaţională şi turistică a României; informarea cu privire la principalele evoluţii din sfera socială, economică şi publică din România, inclusiv cele derivate din statutul României de stat membru al Uniunii Europene; sprijinirea catedrei de limba română din cadrul Universităţii de Stat din Comrat.

Ploile torențiale şi grindina au făcut ravagii în regiunea Cernăuţi

17 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Câteva străzi din or. Cernăuţi au fost inundate, iar troleibuzele din ţinut n-au circulat, după precipitațiile mari, căzute în ultimele zile. În unele sate oamenii au rămas fără recoltă, grădinile fiind spălate de şuvoaie, iar în alte localităţi a căzut şi grindină mare cât nucile.

LA MAHALA – CU TĂMÂIA EVLAVIEI ŞI MIRUL TĂMADEI

14 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

În pofida arşiţei dogorâtoare, pe moşia dăruită de taică-său, Bogdan al II-lea, viteazului şi credinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Buda-Mahala, raionul Noua Suliţă, dangătul clopotelor bisericii locale, cu hramul de închinare Domnitorului Moldav, au răsunat din nou a jale întru pomenirea eroilor, masacraţi în Lunca Prutului de către gloanţele grănicerilor sovietici, celor ce s-au pierdut în neagră străinătate – Siberia, Kazahstan, Karelia, Onega, Ladoga etc., celor fără de mormânt, cruce, care n-au avut nici măcar o lumânare la căpătâi.

Să nu-i călcăm nici umbra, nici florile de tei…

14 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, împreună cu Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, cu alte societăți culturale, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Institutului Cultural Român din București, având ca parteneri media ziarul regional „Zorile Bucovinei” și alte publicații din ținut, organizează cea de a 7-ea ediție a Festivalului Internațional Eminescian de Poezie „Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi…” ce include întâlniri cu poeți din Ucraina, România și RepublicaMoldova, lansări de carte și spectacolul „Suflet Românesc”, prezentat de renumitul actor și om de cultură DanPuric din România.

La sărbătoarea multinaţională „Paleta Storojineţului”

12 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

În frumoasa noastră Bucovină convieţuiesc de veacuri, în armonie şi bună înţelegere, diverse etnii. La sărbătoarea multinaţională „Paleta Storojineţului” ce pentru prima dată s-a desfăşurat în centrul raional duminica precedentă, s-au împletit într-o singură cunună multicoloră tradiţiile, obiceiurile, portul naţional al românilor, ucrainenilor, polonezilor etc., iar reprezentanţii puterii locale au vorbit în patru limbi – ucraineană, română, poloneză şi engleză.

EXCELENŢA SA ELEONORA MOLDOVAN A PARTICIPAT LA ZILELE EUROPEI ÎN UCRAINA

11 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Nivelul activităţii Consulatului General al României la Cernăuţi este asemănător unui stup de albine, când înfloresc teii!!!... Sunteţi ca o rază de lumină după întunericul de după 1944. Dorim să fiţi albinuțele noastre pentru a ne îndulci cu mierea dătătoare de imunitate şi putere sufletească în această perioadă foarte grea pentru noi, cei aflaţi în afara graniţelor României. Să ne trăiţi!”, scrie prietenul nostru Vasile Rauţ, în comentariul la articolul meu „Cooperare europeană, fără frontiere”, postat pe Facebook. ...excelând în suita diplomaţilor şi prin eleganţă, şi prin ucraineana vorbită la perfecţie, dna Eleonora Moldovan, care reprezintă pretutindeni cu demnitate Ţara şi pe noi, românii, în răvăşitoarea sa prelegere, le-a urat ucrainenilor să-şi realizeze reformele propuse pe calea integrării în structurile europene, iar România, ca ţară vecină şi partener, va susţine şi sprijini vectorul european al Ucrainei:

PRIMARUL DIN COMUNA MAHALA – LA BUCUREŞTI

10 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Delegaţie reprezentând comuna Mahala din Ucraina, în vizită în Sectorul 4

COOPERARE EUROPEANĂ, FĂRĂ FRONTIERE

8 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

În perioada 4-5 iunie curent, în inima Transcarpatiei, regiune cu rădăcini istorice în oaza prieteniei celor patru ţări vecine - România, Ucraina, Slovacia, Ungaria, în incinta Complexului hotelier „Helikon” din Beregovo, în cadrul programului Parteneriat fără Frontiere, „Cooperare instituţională interactivă, istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, beneficiar al căruia e Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea Naţională din Ujgorod, Asociaţia ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, Muzeul Regional din Ivano-Frankivsk, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Probleme şi perspective ale colaborării transfrontaliere: experienţa euroregiunii carpatice”.

LACRIMI DIN PIATRA RĂBDĂRII. MELANCOLIC SUSPINÂND…

7 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Bucovină, Bucovină,/ Plânge-ntruna şi suspină/ Că ne-au despărţit duşmanii/ Şi nu ne vedem cu anii/

„ÎNCĂ N-AŢI MURIT?!”

5 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Valeria Găină, o româncă din Cernăuţi, care a avut nenorocul să nimerească în raza intereselor unor oameni cu mare putere, îşi dă seama că obştescul ei sfârşit e aşteptat cu nerăbdare.

PLOAIE CU STELUŢE – LA MAHALA

4 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea”, scria Sigmund Freud. Visul de veacuri al măhălenilor este să-şi păstreze nealterate Credinţa, Graiul, Rădăcinile. Or, pentru locuitorii satului martir Mahala din raionul Noua Suliţă, cu suflet de român, care au trecut prin multe vicisitudini ale istoriei, acesta nu mai este un vis, ci o realitate spre a dăinui, a-şi menţine vie dragostea de străbuni, de tradiţii, de obiceiuri, de a le perpetua pentru urmaşi. Dincolo de orice, în această pitorească comună de harnici gospodari, unde se zbate o inimă română, vlăstarii sunt crescuţi cu dragoste şi educaţi în suflul iubirii faţă de cele sfinte, zestrea spirituală, moştenind-o cu laptele mamei.

FASCINAŢIA ŞI PITORESCUL PORTULUI NAŢIONAL AL BOINCENILOR

1 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Portul de sărbătoare al boincenilor totdeauna s-a deosebit prin bogăţie, colorit, armonie.

O DUMINICĂ LUMINATĂ DE IUBIRE ŞI SIMŢIRE ROMÂNEASCĂ

1 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Această nouă carte a lui Ciprian Bojescu este destinată cu precădere cititorilor care ştiu ce înseamnă dorul de plaiurile natale, călcate cu brutalitate de cizma bolşevică, care cunosc calvarul refugiilor şi care sunt animaţi de dragostea de Limbă şi de Ţară, care nutresc speranţa în reîntregirea unui neam urgisit ce încă nu se regăseşte pe o singură hartă.

CU CINE SE VA UNI PRIMĂRIA COMUNEI MAHALA?

31 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

-Dnă primar, din primăria comunei Mahala fac parte 4 sate, care e părerea dumneavoastră referitoare la respectiva lege, e bine ca satele româneşti să se unească?

EXPOZIŢIA PRIETENIEI

31 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Sala de Expoziţii a Muzeului Regional de Artă Cernăuţi a găzduit o valoroasă expoziţie de imagini artistice, realizate de artişti fotografi din România şi Ucraina, organizată de Asociaţia „Euro Foto Art”, în cadrul Festivalului Fotografiei Europene, sub patronajul Ministerului Culturii şi Consulatului General al României la Cernăuţi.